Aktuelno iz kulture

Jovana Stojiljković o ulozi u filmu "Vera": Jako sam zavolela "srpsku Mata Hari"

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

11:10

Jovana Stojiljković o ulozi u filmu "Vera": Jako sam zavolela "srpsku Mata Hari"
Film Vera - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska publika je pre nekoliko dana imala priliku da premijerno pogleda film "Vera" snimljen o "srpskoj Mata Hari" u kom glavnu ulogu igra popularna domaća glumica Jovana Stojiljković. 

Film "Vera" je špijunski triler sa elementima melodrame, inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali "srpska Mata Hari“.

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Film "Vera" je priča o ženi u muškom svetu, čime je relevantan za savremeni trenutak. Od mlade žene koja je volela holivudske filmove, svetlosti velegrada i želela glamurozne avanture, na kraju je Vera Pešić postala nevoljni saradnik okupatora optužen za izdaju.

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla.

Jovana Stojiljković u glavnoj ulozi fantastično donosi Veru Pešić, a uz nju ćemo gledati i Petra Zekavicu, Tihomira Stanića, Viktora Savića, Nikolu Koju, Aleksandra Srećkovića, Anitu Mančić, Džeka Dimića, Vuka Kostića, Nebojšu Dugalića, Bojana Žirovića.

Stojiljković smatra da je važno što je u ovom ostvarenju "u fokusu život jedne žene", budući da su u kinematografiji glavne ženske uloge manje zastupljene od muških.

"U filmu imamo istorijske činjenice, a sa druge strane i jedan mali procenat fikcije. U filmu se bavimo periodom od par godine njenog života, od 19. do 25. godine, na koji način se tranformiše od dolaska iz Leskovca u Beograda", rekla je Stojiljković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Glumica je rekla da su izazov bile "strašne scene logora i stradanja njoj dragih ljudi", odnosno način na koji je Pešić sutradan nastavila da živi, dodavši da su zanimljivi i njeni emotivni odnosi sa muškarcima, dok je ipak "odnos sa majkom bio najiskreniji".

"Ona je nosila sa sobom jednu snagu. U životu dobiješ šta možeš da podneseš. Nisam neke situacije mogla ni da objasnim dovoljno sebi, osim: ''Pa dobro ona je u životu ovako jedino mogla''. Ona je specifičan karakter", navela je Stojiljković.

Priznavši da voli gledati filmove zasnovanim na istinitim događajima, Stojiljković je ocenila da će gledaocima "zbog istorije i drugih likova koji su postojali biti zanimljivo, da uporede i dobiju drugu dimenziju".

"Film ima uzbudljiv ritam, pošto pokriva period od pet godina. Brzo se smenjuju događaji, radnje, situacije u kojima se nalazi i ona se transformiše kroz sve to", navela je glumica u intervjuu za Tanjug Reflektor.

Promo/RTS

 

Stojiljkovć je rekla da joj je epoha jako zanimljiva i istakla je da su svi u ekipi dali svoj maksimum, posebno navevši kostim Nevene Milovanović i šminku Dude Bušatlije.

"Vera je iz Sijarinske Banje, živela je u Leskovcu i kad je došla u Beograd nije baš mogla da priča kao ljudi iz Beograda, nego je izletao dijalekat u emotivnim ispadima ili kad je dovoljno opuštena da može da bude ono što jeste". navela je Stojiljković.

Priznavši da je "jako zavolela Veru Pešić", koja joj je postala draga kroz rad na njoj, Stojiljković je istakla da je stvorila je osećaj kao prema sestri drugarici i da joj je "jako drago da je dobila ovaj filmski testament".

Komentari (0)

Kultura