Aktuelno iz kulture

Premijera, tri rasprodate projekcije i višeminutni aplauz publike za film "Vera"

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

23:36

Premijera, tri rasprodate projekcije i višeminutni aplauz publike za film "Vera"
Premijera, tri rasprodate projekcije i višeminutni aplauz publike za film "Vera" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Film "Vera" reditelja Nedeljka Kovačića sa Jovanom Stojiljković u naslovnoj ulozi večeras je imao premijeru sa tri rasprodate projekcije u Sinepleksu Galerije Beograd.

Posle prikazivanja, autorska i glumačka ekipa se poklonila gledaocima zasluživši višeminutne ovacije za film koji je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki tokom Drugog svetskog rata.

Stojiljković je pred projekciju novinarima na crvenom tepihu rekla da je ponosna što je napravljen "ženski film, sa ženom u glavnoj ulozi".

"Baš kao što je svaka od nas različita, tako je i Vera imala raspon raznih emocija i odnosa. Stvarno je uzbudljiv ženski karakter", istakla je Stojiljković.

Gradeći lik Vere, Stojiljković je, kako je navela, "dosta inspiracije tražila iz faktografje i nekog sopstvenog osećaja".

"Nadamo se da smo uradili dobar posao i da će se ''Vera'' dopasti publici jer se nama jako dopada", rekao je Kovačić novinarima.

Scenaristkinja Kristina Ðuković je istakla da film ima "dosta originalnih elemenata - glavnu žensku junakinju i period je tretiran na malo drugačiji način".

U filmu, u lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Pešić (1919-1944) opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Glumac Petar Zekavica je ocenio da je Stojiljković "uradila fantastičnu stvar što je iznela ulogu",dok je Aleksandar Srećković Kubura rekao da se nada će "Vera" biti "tek prvi od velikih naslova koji će se baviti sudbinama žena iz naše istorije".

Glumac Nebojša Dugalić je istakao uzbudljiv scenario i sjajnu ekipu "Vere", dok je Tihomir Stanić je ocenio da je "nešto najlepše u ovom filmu - Stojiljković, koja je zaista fascinantna".

Crvenim tepihom prošetali su i glumci filma Viktor Savić, Miona Marković, Vuk Kostić, kao i kompozitor Robert Pešut Manjifiko, a u "Veri" igraju i Nikola Kojo, Bojan Žirović, Aleksandar Srećković - Kubura, Anita Mančić i drugi.

Crvenim tepihom je u društvu Stojiljković prošetao glumac Goran Bogdan, a u velikoj gužvi na ulazu u dvorane primećeni su vd direktora Pošte Srbije Zoran Ðorđević, fotograf Nebojša Babić, pisac Ðorđe Bajić i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura