Aktuelno iz kulture

Martin Skorseze slavi 80. rođendan: Šta kolege misle o "najvećem reditelju današnjice"

Komentari

Autor: Guardian

17/11/2022

-

07:57

Martin Skorseze slavi 80. rođendan: Šta kolege misle o "najvećem reditelju današnjice"
Martin Skorseze - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni reditelj Martin Skorseze proslavlja danas svoj 80. rođendan i ujedno 60 godina karijere u filmskoj industriji, a po svemu sudeći, ne planira da se penzioniše u skorije vreme.

Autor hit filmova među kojima su "Razjareni bik", "Dobri momci", "Taksista", "Bande Njujorka", "Avijatičar" i mnogi drugi u postprodukciji trenutno ima dva filma, a prema sajtu IMDb, planira snimanje najmanje sedam novih projekata, među kojima je i film o američkom predsedniku Frenklinu Ruzveltu.

Neke od Skorsezeovih kolega za Guardian su povodom rođendana velikana otkrili koje su im omiljene scene iz njegovih kultnih ostvarenja i način na koji je njegovo stvaralaštvo uticalo na njihov rad.

Vudi Alen: "Marti je pesnik mračne strane Menhetna"

Volim sve Martijeve filmove, ali mislim da su 'Dobri momci' jedan od najboljih američkih filmova ikad snimljenih. To je predivan film. Ne mislim o fantastičnim pojedinačnim scenama, jednostavno volim ceo film: kako je snimljen, glumačku podelu, glumu - to je izvanredno umetničko delo. Zavoleo sam ga od prvog gledanja i gledao sam sve njegove filmove. Marti je jedan od nekolicine reditelja čije filmove vredi gledati u bilo koje vreme.

EPA-EFE/Javier Etxezarreta

 

Mi smo mnogo različiti. Marti je pesnik mračne strane Menhetna, a ja sam bio neko ko je grad video na mnogo romantičniji način. Pretpostavljam da je razlika u tome što je Marti svoj utisak o Menhetnu stekao odrastajući u centru, a ja svoje izgradio gledajući holivudske filmove. Njegovo viđenje Njujorka vrlo je realistično, surovo i tačno, dok je moje oduvek bilo pod uticajem ideja o Njujorku kakav možda nikada nije postojao.

Možda je i postojao kao stvarnost, ali ja to nisam znao. Ja sam se muvao po Bruklinu. Martin je osetio pravi ukus Male Italije i napravio filmove o njoj sa velikim uzbuđenjem i tačnošću. Njujork tajms je 1997. organizovao razgovor sa Martijem i sa mnom i bili su iznenađeni što se nas dvojica nismo nikada upoznali. Zapravo se ispostavilo da on živi samo nekoliko ulica dalje od mene, ali ja mogu sa sigurnošću da kažem da se nikada nismo videli. Samo imam najtananija osećanja prema njemu, ali nas društveni život nikada ranije nije spojio.

Abel Ferara: "Šta bi tuđi film mogao da me nauči?"

Bio sam dobar student filma u velikoj umetničkoj školi nadomak Njujorka, snimao sam filmove od 16. godine i sve što sam radio bilo je snimanje, ali ne i gledanje. Šta bi tuđi film mogao da me nauči?

 

Jednog dana neko mi je rekao da postoji film koji bi trebalo da pogledam, a koji se zvao "Ulice zla", a istog dana druga osoba mi je rekla da treba da bacim pogled na "Konformistu". Tako sam vozio sam Njujorkom duž Puta 684 po prelepom jesenjem danu, u vreme kada se moglo naći parking mesto ispred bioskopa u 57. ulici. Ti filmovi prikazivali su se jedan preko puta drugog, tako da sam pravo sa Skorsezeovog otišao na Bertolučijev.

Vozio sam nazad kući Palisad autoputem, jer sam morao da dođem do mojih drugara u Pikskilu da se opustim i shvatim šta je ono što sam upravo iskusio. Odjednom je postalo mračno, kiša je padala a lišće letelo po putu. Kroz brisače na mom automobilu video sam slike, kadrove, muziku... Znao sam da sve ono što smo radili i što radimo ne znači ništa. Da li su to bile gume koje su zaškripale po putu ili moj glas koji je upitao: 'Kako si to je*eno uradio?'".

Tim Barton: "Kad ga sretnete, osetite njegovu strast prema filmovima"

Kad pomislim na Skorsezea, pomislim na neprijatne trenutke u njegovim filmovima. Mislim da je majstor toga. Kao u "Kralju komedije" kad Robert de Niro dođe u kuću Džerija Luisa nepozvan. To je mučenje. 

profimedia

 

Možda su i "Dobri momci" primer kako to tako dobro radi. Ta neprijatna scena u restoranu kada tenzija između Pešija i Reja Liote raste: "Smešan? Kako smešan? Kao da sam klovn? Ja to tebe zabavljam?" To je trenutak koji pamtite, a filmovi su upravo to - stvaranje trenutaka koje ljudi pamte.

Zanimljivo je što je iz mog iskustva Marti gotovo potpuno suprotan u stvarnom životu. Jednom sam ga sreo i učinio je da se osećam potpuno opušteno. Tako je entuzijastičan, načitan čovek; pomenuo je da ima 35-milimetarsku traku 'Bitlđusa' u svojoj biblioteci. Kad ga sretnete, osetite njegovu strast prema filmovima".

Frensis Ford Kopola: "Marti je najveći učitelj filma na svetu"

Sreo sam Skorsezea pre mnogo godina. Odmah je bilo kao da sam našao davno izgubljenog rođaka, Amerikanac italijanskog porekla, kao i ja, ali istog stila: isti mirisi u kuhinji, isti divni roditelji, isti osećaj da ste istovremeno i Amerikanac i Italijan.

Tanjug/AP/Willy Sanjuan

 

Voleo sam "Ko kuca na moja vrata?", ali i svaki njegov naredni film, jer sam ih gledao čim bi ih objavio.

Marti je najveći učitelj filma na svetu. On svakako važi za jednog od najvećih živih reditelja današnjice, možda uz dvoje ili troje ostalih. Želim mu srećan rođendan i divnu deceniju".

Komentari (0)

Kultura