Aktuelno iz kulture

Brendan Frejzer otkrio da li će se pojaviti na dodeli Zlatnih globusa: "Nije moja majka rodila licemera"

Komentari

Autor: Euronews

18/11/2022

-

10:18

Brendan Frejzer otkrio da li će se pojaviti na dodeli Zlatnih globusa: "Nije moja majka rodila licemera"
Tanjug/AP/Joel C Ryan - Copyright Tanjug/AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Ovu godinu je na filmskoj sceni obeležio povratak popularnog glumca Brendana Frejzera, koji se pre nekoliko godina potpuno povukao iz javnosti. On je ponovo zaigrao u filmu "Kit" (Whale) reditelja Darena Aronofskog, a njegovo izvođenje prema mišljenju mnogih ga stavlja među favorite za Oskara. 

Ostvarenje zasnovano na istoimenoj drami Samjuela D. Hantera koje je premijerno prikazano u Veneciji dobilo je šestominutne ovacije, a glumac je do suza bio dirnut toplim prijemom publike.

Frejzer u filmu igra gojaznog čoveka koji očajnički pokušava da se ponovo poveže as svojom ćerkom, a to je njegova prva vodeća uloga još od 2013. godine.

Uprkos tome što je već dobio brojna priznanja za tu ulogu i što mu predviđaju i one najveće, glumac je nedavno potvrdio da ne planira da učestvuje na Zlatnim globusima, čak i ako bude nominovan.

Naime, razlog njegovog dugog odsustva iz Holivuda, prema njegovom priznanju, bilo je seksualno zlostavljanje koje je pretrpeo od strane Filipa Berka, bivšeg predsednika i člana Holivudskog udruženja stranih medija (HFPA)  2003. godine, koji i dodeljuju to priznanje.

"Imam više iskustva sa Holivudskim udruženjem stranih novinara, nego što imam poštovanja prema Holivudskom udruženju stranih medija", rekao je glumac u nedavnom intervjuu.

"Ne, neću učestvovati. To je zbog istorije koju imam s njima, a moja majka nije rodila licemera. Možete me zvati mnogim imenima, ali tako ne možete", istakao je Frejzer.

Svi skandali organizatora "Zlatnih globusa"

Glumac je ranije govorio o posledicama koje je incident ostavio na njegovo mentalno i fizičko zdravlje i priznao da se zbog toga povukao sa scene.

Nakon njegovih optužbi, HFPA je sprovela istragu, koja je okončana zajedničkim saopštenjem: "Iako je zaključeno da je gospodin Berk neprikladno dodirivao gospodina Frejzera, dokazi idu u prilog tome da je njegova namera bila da se našali, a ne da se seksualno poveže".

Frejzer je odbio da potpiše to saopštenje, a Berk je ostao član Udruženja, mada više nije bio na rukovodećoj poziciji. Nikada nije bio suočen s bilo kakvom disciplinskom kaznom, ali je na kraju izbačen iz organizacije nakon što je pokret "Crni životi vrede" nazvao "rasističkim pokretom mržnje".

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

To nije bilo sve, jer su nakon teksta u novinama Los Angeles Times u kom je doveden u pitanje način izbora članova i javnosti predočena činjenica da su svi u Asocijaciji isključivo belci, mnoge javne ličnosti počele da bojkotuju Zlatne globuse, a NBC mreža odbila da im ubuduće prenosi dodele nagrada.

Asocijacija se u međuvremenu restruturirala i obavezala da će način odabira svog članstva učiniti inkluzivnijim i transparentnijim.

Nakon toga, NBC je pristao da prenosi njihovu narednu dodelu Zlatnih globusa koja je zakazana za 10. januar. 

Međutim, Frejzer kaže da "trenutno" ne veruje da je došlo do bilo kakve značajnije reforme u organizaciji. 

Komentari (0)

Kultura