Aktuelno iz kulture

Goran Milašinović, autor "Slučaja Vinča", predstavio novi roman: "Muk" sam pisao duže od dve godine

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

10:54

Goran Milašinović, autor "Slučaja Vinča", predstavio novi roman: "Muk" sam pisao duže od dve godine
Goran Milašinović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Promocija novog romana "Muk" pisca Gorana Milašinovića u izdanju “Lagune", održana je u beogradskoj knjižari Delfi SKC pred velikim brojem publike.

Pored autora, na promociji su govorili književni kritičari i pisci Petar Pijanović i Ana Stišović Milovanović, uz moderatorku razgovora Tanju Vučković ispred kuće "Laguna".

Posle romana "Slučaj Vinča", u kojem je opisao posledice akcidenta koji se desio u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, Goran Milašinović u novom romanu "Muk" istražuje posledice ekološke katastrofe, kada je došlo do pokolja ptica u Bačkoj 2002. godine.

"Dugo sam pisao ovaj roman, više od dve godine, dosta toga sam prepravljao, morao da bacam, cepam stranice kojima nisam bio zadovoljan. O tom događaju se ne zna mnogo, kao i o Vinči što sam pisao. Čitao sam da su te ptice pobijene, a onda je vlasnik lovišta uhapšen i ubrzo je umro u zatvoru. Toliko sam samo znao o istinitom događaju", napomenuo je Milašinović i dodao da je i ta smrt u pritvoru bila misteriozna, te je sve zataškano, stavljeno pod tepih.

Ta istina je inspirisala autora da dalje gradi i razvija priču za roman na skoro 200 stranica, koji je objavljen 23. oktobra.

U žanru prvog srpskog ekološkog trilera, roman vodi čitaoce 20 godina u prošlost, u septembar 2002, gde lik Tito Fonda uznemireno iščekuje jedan telefonski poziv koji će potvrditi da je krupna pošiljka iz Srbije pristigla na svoje odredište u Italiji i plaši se da će ovog puta njegov ilegalni posao biti razotkriven.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Kada sam saznao za tu istinu, da je neko poubijao 10.000 ptica, bio sam u velikom šoku. Kako može bilo ko da ubije toliki broj životinja? A zašto? Zbog nekoliko grama ili kilograma mesa? Ti likovi žive među nama, ima ih svuda. Nisu to neka braća Karamazovi", smatra Milašinović, po obrazovanju lekar, sa već uveliko uspešnom karijerom književnika.

On je istakao da su svi likovi u romanu vezani za taj zločin, i da su većinom negativci, te da mu nije bilo teško da stvori te loše tipove, oni su već bili tu.

"Izazov mi je bio da kreiram pozitivne junake. Njih nema mnogo, samo jedan dečak s autizmom, nevini lik, kao i posmatrač ptica. I taj koji voli ptice je izolovan, živi van sveta, manje ima pravu socijalnu komunikaciju, tako da i on na neki način poseduje u sebi autizam. Tek kada sazna za taj stravičan zločin nad pticama, on se menja i pokreće se", opisao je svoje jedine pozitivne junake Milašinović, prema istinitom događaju.

Pisac je analizirao stanje u društvu i rekao kako ne smatra da su lovci - zločinci, kao ni vlasnici restorana koji na meniju imaju specijalitete od životinja.

Tanjug Video

 

Shodno tome, u romanu, Titov poslovni partner Mario Bernardis nudi probranoj klijenteli, u restoranu nadomak Alpa, ekstravagantan jelovnik u duhu starih rimskih gozbi.

Daleko od mesta sa koga dolazi glavni sastojak njegovog afrodizijačkog jela, Mario i ne sluti da nešto može da pođe u neželjenom pravcu.

Samo nekoliko dana pre nego što je pošiljka utovarena u kamion-hladnjaču, na bačkom lovištu se odigrao događaj koji će povezati živote nekoliko aktera čije se sudbine inače nikada ne bi ukrstile.

Kako sam autor kaže, ''Muk'' je roman o zločinu prema prirodi, što savremeni čovek i ne računa u zločine.

Ovoj temi, u čijoj osnovi je istinit događaj, pisca je privukao apsurd da su ljudi današnjice svoje poznate mračne strane - neumerenost, sebičnost, hedonizam, reflektovali i na fiziološki neophodne potrebe - hranu.

Komentari (0)

Kultura