Aktuelno iz kulture

Aleksandar Sedlar: Filharmonija dočarava vremeplov holivudske muzike

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

15:24

Aleksandar Sedlar: Filharmonija dočarava vremeplov holivudske muzike
Beogradska filharmonija - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Dirigent Aleksandar Sedlar prvi put će upravljati Beogradskom filharmonijom večeras (20:00) na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, gde najavljuje jednu vrstu vremeplova kroz muziku holivudskih filmova, poput "Betmena", "Psiha" i "Gospodara prstenova".

Sedlar je rekao Tanjugu da je za njega bonus što koncert u okviru ovosezonske teme filharmonije "Na dobrom putu" stižu do Los Anđelesa, gde je proveo dve godine i smatra ga uz Beograd svojim gradom.

"Očekujem jednu vrsta vremeplova. Prvo sviramo Hermana i muziku za film 'Psiho' Alfreda Hičkoka samo za gudače, pa domaćeg Dušana Radića za 'Džingis kan'. U drugom delu su kraće numere Džona Vilijamsa, zatim iz 'Betmena' i 'Gospodara prstenova'. Poređali smo ih tako da treba da bude zanimljivo", rekao je Sedlar.

Milan Đakov

Aleksandar Sedlar

Ocenivši posebno da je "Herman genijalan kompozitor", Sedlar je rekao da mu je kao poštovaocu filmske muzike drago što ima priliku dirigovati delima Džerija Goldsmita "Zvezdane staze kroz godine", Vilijamsove "E.T. Avanture na Zemlji", "Gospodara prstenova - Povratak kralja" Šora, "Mračni vitez" Hansa Cimera i Dž. Nj. Hauarda i Ðavadijevu "Igru prestola".

Koncert će biti srpska premijera izvođenja muzike koju je naš kompozitor Dušan Radić radio za film "Džingis Kan", u kome je naslovnu ulogu šezdesetih igrao Omar Šarif, a Sedlar primećuje da "domaće (kompozitorsko) ostvarenje u Holivud u ono vreme nije toliko česta situacija".

"To je jedan od retkih primera filmske muzike za veliki orkestar, rađen u zlatno doba Holivuda. Danas nemate našeg kompozitora koji u Holivudu pravi tu vrstu projekta. Nije se loše podsetiti s vremena na vreme na taj uspeh domaćeg kompozitora", naglasio je Sedlar.

Upitan kako vrednuje dela filmske muzike, Sedlar je rekao da "to ume da bude mač sa dve oštrice".

"Da bi bio dobar filmski kompozitor prvo moraš da budeš dobar kompozitor. Tu starija generacija ima mnogo kvalitetnije kompozitore, poput Vilijamsa. To su ljudi koji znaju da pišu, kojima ne trebaju orkestratori. Imaju dobar materijal i znaju da ga orkestriraju. Nove generacije - ne toliko", naveo je dirigent.

Prema njegovim rečima, kod novih kompozitora filmske muzike zna biti "gomile opštih holivudskih mesta koja nisu Bog zna šta".

"To je samo zvuk orkestra. Publika voli da sluša filmsku muziku, ali to nije žanr. Ako je samo neko polivanje, onda i publici činite medveđu uslugu, jer im spuštate kvalitet. Kakvi materijali mogu da postoje, a naviknu se na četiri akorda, neku kvazi epiku, a niđe teme", ocenio je Sedlar.

Filharmonija je holivudsku filmsku muziku već u skraćenom obliku izvela u sredu i četvrtak za omladinsku publiku, a Sedlar to opisuje kao jako lepo iskustvo jer se pokazalo da su deca bila zainteresovana za izvođenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura