Aktuelno iz kulture

Zvezdane staze, Betmen i Igra prestola u Beogradskoj filharmoniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2022

-

14:52

Zvezdane staze, Betmen i Igra prestola u Beogradskoj filharmoniji
Zvezdane staze, Betmen, Igra prestola u Beogradskoj filharmoniji - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpopularnijih koncerata u sezoni Beogradske filharmonije posvećen je muzici iz holivudskih filmova koju će orkestar izvesti zajedno sa Aleksandrom Sedlarom u ulozi dirigenta, u petak 18. novembra na Kolarcu. Isti program biće posebno prilagođen i izveden za tinejdžersku publiku u sredu i četvrtak od 11 časova u filharmonijskoj Sali.

Brojni i strastveni fanovi popularnih filmova i serijala imaće priliku da uživaju u muzici svojih favorita, od Hičkokovog "Psiha", preko "Zvezdanih staza", "E.T. vanzemaljca", "Gospodara prstenova", "Betmena" do planetarnog fenomena "Igre prestola". Tako je ovaj filharmonijski koncert iz sezone "Na dobrom putu" posvećene svetskim metroplama, u znaku Los Anđelesa odnosno Holivuda kao njegovog glavnog obeležja.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković

 

Na muzičkom putovanju kroz istoriju kinematografije, pored blokbasterskih hitova, naći će se i svojevrstan kuriozitet. Dramatična i uzbudljiva muzika za filmski hit iz 60-ih godina prošlog veka, "Džingis Kan", našeg kompozitora Dušana Radića, što će ujedno biti i srpska premijera koncertnog izvođenja ovog dela. Naslovnu ulogu u ovom filmu tumačio je Omar Šarif, a autor je kroz muzičku partituru predstavio živopisne slike ropstva, borbi, orijentalnih bazara, carskih palata, ali i nežnih lјubavnih scena.

Kultni naučno-fantastični serijal "Zvezdane staze" i avanture na svemirskom brodu Enterprajz, priča o prijatelјstvu dečaka Eliota i neodljivog E.T. vanzemalјca koja je nadahnjivala brojne generacije, zatim motiv noža iz antologijske horor scene u kupatilu,a pogotovo muzika za monumentalni epski serijal "Igre prestola" u kojoj se preklapaju elementi srednjevekovne istorije i popularne fantastike samo su neki od brojnih zanimljivosti koje će biti predstavljene tinejdžerskoj publici što je ujedno i novi edukativni projekat Beogradske filharmonije u tekućoj sezoni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura