Aktuelno iz kulture

Koncert posvećen Isidori Žebeljan održan u Sali Beogradske filharmonije

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

09:55

Koncert posvećen Isidori Žebeljan održan u Sali Beogradske filharmonije
Koncert posvećen Isidori Žebeljan održan u Sali Beogradske filharmonije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Koncert "Kamerna muzika Isidore Žebeljan" održan je u Sali Beogradske filharmonije.

Kamerni koncert posvećen stvaralaštvu Žebeljan (1967 -2020),  prezentovao je na najbolji način sve strane njenog genijalnog muzičkog talenta i imaginacije.

Program su izveli muzičari Beogradske filharmonije (uz gosta Borislava Čičovačkog), koji su sa Isidorom sarađivali dugi niz godina, u znak zahvalnosti i kao omaž nedavno preminuloj kompozitorki.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Program su činile lirske, dirljive minijature, kao i moćna, uzbudljiva dela, poput "Polomka kvarteta", kojeg je Isidora komponovala za jedan od najčuvenijih gudačkih kvarteta na svetu, Brodski kvartet.

Isidora Žebeljan je bila jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni

Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kom je od 2002. radila kao profesor kompozicije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Izabrana je za članicu Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za članicu Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Dobitnica je važnih nagrada u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

Berlinski časopis Frajtag (Der Freitag) izabrao je Žebeljan za jednu od 10 najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009, a 2014. godine, a kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Komentari (0)

Kultura