Aktuelno iz kulture

Čovek koji je ostvario mladalačke snove: Dilanova kolekcija ljubavnih pisama prodata za 670.000 dolara

Komentari

Autor: AP

19/11/2022

-

21:51

Čovek koji je ostvario mladalačke snove: Dilanova kolekcija ljubavnih pisama prodata za 670.000 dolara
Čovek koji je ostvario mladalačke snove: Dilanova kolekcija ljubavnih pisama prodata za 670.000 dolara - Copyright Nikki Brickett/RR Auction/the Estate of Barbara Hewitt via AP

veličina teksta

Aa Aa

Zbirka dirljivih, ali i često i pronicljivih ličnih pisama, koje je mladi Bob Dilan pisao devojci iz srednje škole, prodata je na aukciji poznatoj portugalskoj knjižari za skoro 670.000 dolara.  Livraria Leljo u Portu, u Portugalu, koja za sebe tvrdi da je „najlepša knjižara na svetu“, planira da arhivu od 42 rukom pisana pisma, sa ukupno 150 stranica, zadrži kompletnom i dostupnom za proučavanje Dilanovim obožavaocima, muzičarima i tekstopiscima.

Nikki Brickett/RR Auction/the Estate of Barbara Hewitt via AP

 

Bob Dilan, rođen je 1941. godine kao Robert Alen Cimerman u gradiću Dalut, a odrastao u Hibingu u državi Minesota.U periodu rane mladosti, između 1957. i 1959. godine, kada su ga znali kao talentovanog Boba Cimermana, pisao je pisma devojci Barbari En Hjuit. Ta pisma su značajna jer se o tome periodu života Dilana ne zna previše, ali se u pismima može naći njegova želja da promeni ime i proda milion ploča, što se i ostvarilo.

Mnogo decenija kasnije, sada 81-godišnji Dilan i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. prodao je oko 125 miliona ploča, prenosi AP.

Mladi muzičar u pismima izražava svoju naklonost prema En Hjuit i  poziva je u emisiju tada velikog muzičara Badija Holija, ali takođe već piše manje fragmente poezije kao i o stvarima koje su zanimale čitavu njegovu generaciju srednjoškolaca - automobili, odeća i muzika. 

Pisma je pronašla ćerka En Hjuit nakon njene smrti 2020. godine.Originalne koverte adresirane Dilanovim rukopisom su bile poslate u novi dom porodice Hjuit u Mineapolis-St. Pol predgrađe Nju Brajtona.

Na aukciji je prodato i nekoliko drugih predmeta povezanis s Bobom Dilanom, uključujući arhivu od 24 „Pesme bez naslova“ napisane kada je kantautor pohađao Univerzitet u Minesoti koja je prodata za skoro 250.000 dolara.

Takođe,prodata je i jedna od najranijih poznatih potpisanih fotografija Dilana, i to za više od 24.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura