Aktuelno iz kulture

Bob Dilan prodao Soniju prava na kompletan muzički katalog: Dogovor "težak" između 150 i 200 miliona dolara

Komentari

Autor: Variety

25/01/2022

-

22:02

Bob Dilan prodao Soniju prava na kompletan muzički katalog: Dogovor "težak" između 150 i 200 miliona dolara
AP/Vince Bucci - Copyright AP/Vince Bucci

veličina teksta

Aa Aa

Kompletan muzički katalog kantautora i nobelovca Boba Dilana, uključujući i prava na više budućih sadržaja, našlo se u vlasništvu je Sony Music Entertainment.

Variety saznaje da je muzičar sklopio dogovor sa tom muzičkom kućom vredan između 150 i 200 miliona dolara, ali zvaničnu potvrdu još nisu dobili.

Ugovor koji je sastavljen u julu prošle godine sada je proširen i obuhvata celokupan Dilanov snimljeni opus od 1962. godine, kao i  brojna buduća izdanja.

Krajem 2020. godine Dilan je prodao katalog svojih pesama izdavačkoj kući Universal Music Publishing i donirao ličnu arhivu "Bob Dilan" centru u Tulsi, koji bi trebalo da bude otvoren ove godine.

Ovo je samo jedan u nizu velikih ugovora koji se tiču muzičkih kataloga velikih izvođača, od kojih je jedan od najskupljih potpisao Brus Springstin, prodavši prava na svoja dela Sony Music za preko pola milijarde dolara.

Ugovor takođe omogućava kompaniji da sarađuje sa Dilanom na dodatnim projektima.

Bob Dilan je saopštio da mu je drago što njegove ploče ostaju "tamo gde pripadaju".

Rob Strindžer predsednik upravnog odbora Sony Music grupacije napisao je u saopštenju da je "Columbia Records imala specijalan odnos sa Bobom Dilanom od početka njegove karijere".

"Neverovatno smo ponosni i uzbuđeni što ćemo nastaviti da rastemo i razvijamo našu šezdesetogodišnju saradnju. Bob je jedna od najvećih ikona muzike i umetnik sa genijalnošću bez presedana. Ključni uticaj koji on i njegova muzika nastavljaju da imaju u popularnoj kulturi je bez konkurencije i oduševljeni smo što će sada biti trajni član Sony Music porodice. Ushićeni smo što ćemo raditi sa Bobom i njegovim timom u pronalaženju novih načina da njegovu muziku učinimo dostupnom njegovim fanovima i budućim generacijama", stoji u Strindžerovom saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura