Poznati

Legendarnog Boba Dilana na jesen u Americi upoznaju konačno i kao slikara

Komentari

Autor: Artnet News

12/05/2021

-

10:36

Legendarnog Boba Dilana na jesen u Americi upoznaju konačno i kao slikara
Legendarnog Boba Dilana na jesen u Americi upoznaju konačno i kao slikara - Copyright EPA/VI KHOA

veličina teksta

Aa Aa

Velika retrospektiva umetničkih dela Boba Dilana pod nazivom "Retrospektrum", nakon Kine, biće predstavljena i u Sjedinjenim Američkim Državama. Postavka je najavljena za novembar, u Muzeju Frost Art Međunarodnog univerziteta u Floridi.

Prethodno su Dilanove slike bile izložene u Muzeju moderne umetnosti u Šangaju, 2019. i to je te godine bila ne samo najposećenija izložba u tom kineskom gradu,već i najveće predstavljanje likovnih dela legendarnog muzičara i pesnika ikada.

Izložba u Majamiju biće nešto manjeg obima i obuhvatiće 120 slika, crteža i skulptura nastalih u poslednjih šest decenija Dilanovog života, uključujući i neke radove dosad nepoznate javnosti iz serije "Američka pastorala“.

Iako se nobelovac (Dilan je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, prim. aut.) bavio slikanjem najveći deo života, ta strana njegovog bogatog stvaralaštva privukla je pažnju stručne javnosti tek u poslednjih dvadesetak godina. U tom periodu, institucije poput Kunstzamlungena u Nemačkoj, Nacionalne galerije portreta u Velikoj Britaniji i Danske nacionalne galerije u Kopenhagenu izložile su neke od radova slavnog tekstopisca i muzičara.

Dilan je iskoristio neke svoje slike za omote nekoliko albuma, uključujući "Self Portrait" (1970) i "Planet Waves" (1974), kao i "Music From Big Pink" sastava The Bend (1968).

Komentari (0)

Magazin