Aktuelno iz kulture

Zašto je film o padu Harvija Vajnstina doživeo debakl u bioskopima

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

23/11/2022

-

21:23

Zašto je film o padu Harvija Vajnstina doživeo debakl u bioskopima
Zašto je film o padu Harvija Vajnstina doživeo debakl u bioskopima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Film "Ona je rekla" koji je na filmskom platnu oslikao pad kompromitovanog holivudskog mogula Harvija Vajnstina najavljivan je kao jedan od najvećih kandidata za predstojeće Oskare, ali je doživeo debakl tokom prvog vikenda prikazivanja u Americi.

U više od dve hiljade bioskopa ovo ostvarenje inkasiralo je jedva 2,2 miliona dolara, što je jedan od najgorih rezultata za neki veliki studio u novijoj istoriji.

Variety piše da je jedan od mogućih razloga za takav debakl činjenica da je ljudima u današnje vreme vrlo teških i mračnih vesti iz celog sveta, zapravo potreban eskapizam, a ne otrežnjujući uvidi u devijacije ljudske prirode.

Čak je i Vajnstin, kom se trenutno sudi za još nekoliko slučajeva seksualnog zlostavljanja, likovao zbog neuspeha ovog filma. Njegov predstavnik je u saopštenju za Variety napisao da to nije bilo nikakvo iznenađenje.

"Gledaoci žele da se zabave, posebno sada. Detalji istrage, #MeToo pokreta, priča o Vajnstinu i optužbama protiv njega iznova su se pričali u proteklih pet godina i jasno je da se nije isplatilo plaćati kartu da bi se to videlo u filmu. Harvi, producent i distributer filma, bi to znao", naveo je on.

Film "Ona je rekla" zasnovan je na istoimenoj knjizi o dve novinarke Njujork Tajmsa koje su objavile priču o Vajnstinu 2017. Od tada, više od stotinu žena optužilo je nekada uglednog holivudskog producenta za seksualno uznemiravanje, napad i zlostavljanje. Vajnstinove žrtve iz stvarnog života učestvovale su u nastanku filma, kako na ekranu tako i van njega, kako bi se obezbedio tačan i autentičan prikaz njihovih priča.

Vajnstin se trenutno suočava sa dodatnih 60 godina iza rešetaka u Los Anđelesu gde mu je u toku krivično suđenje, po sedam tačaka optužnice za silovanja i seksualno zlostavljanje. Trenutno je u procesu žalbe na presudu donetu na Sudu u Njujorku 2020. prema kojoj je osuđen na 23 godine zatvora. On se takođe suočava sa dodatnim optužbama u Velikoj Britaniji.

Ma koliko bilo značajno da se glas njegovih žrtava čuje, stručnjaci iz sveta filma uglavnom se slažu sa Vajnstinovim predstavnikom.

"To je priča koju je teško prodati. Čak i odrasla publika danas traži nešto što će im odvući pažnju sa realnosti", kaže Šon Robins, jedan od glavnih analitičara portala Boxoffice Pro.

"Ona je rekla" nije usamljen primer te tendencije. Loše rezultate ostvarili su i "Tar", drama o seksualnom zlostavljanju u svetu klasične muzike, kom ni briljantna glumom Kejt Blančet, nije uspela da donese više od 4,9 miliona za sedam nedelja prikazivanja. 

Ista je sudbina zadesila i "Trougao tuge" hvaljenu satiru danskog reditelja Rubena Estlunda, koji je uspeo da generiše 3,8 miliona dolara od sredine oktobra, dok su "Duhovi ostrva" prošli nešto bolje sa 7,1 milion dolara. U svakom slučaju, svi oni će vrlo teško vratiti uloženi novac bioskopskim prikazivanjem.

"Ovo je strašno vreme za prestižne filmove. Možda svedočimo promeni u kinematografiji. Na kraju publika određuje šta će se snimati, a publika trenutno ne bira da gleda ove filmove u bioskopima", kaže Džef Bok, analitičar Exibitor Relations.

Ipak, nije sve tako crno. "The Menu" debitovao je proteklog vikenda sa solidnih devet miliona dolara, a tome je sigurno doprinela njegova žanrovska povezanost sa hororima, koji već neko vreme ostvaruju odlične uspehe na blagajnama. Ključno je i to da je taj film namenjen prvenstveno mlađoj publici, dok su karte za "Ona je rekla" kupovali uglavnom oni stariji od 45 godina.

Snimanje filmova oduvek je bilo riskantan biznis, ali su tek poslednjih godina studiji počeli da oklevaju da se u njega upuste. Prvo su striming servisi poput Netfliksa i Amazona, pružili prostor projektima nastalim iz ljubavi prema filmu kao što je to slučaj sa ostvarenjima Martina Skorsezea i Alfonsa Kuarona da dopru do gledalaca u njihovim domovima.

Zatim je talas korporativne konsolidacije pokrenuo gašenje mnogih nezavisnih studija, istovremeno ostavljajući veće igrače u dugovima i stoga mnogo opreznijim u budućim investicijama. 

Sve to se poklopilo i sa pandemijom koja je zatvorila bioskope na duže od godinu dana, a sada i sa rekordnom inflacijom i nadolazećom recesijom u kojoj će mnogi ljudi biti prinuđeni da sebi uskrate posetu bioskopu, koja je ionako iz godine u godinu sve skuplja.

Možda je najgrublji, ali i najiskreniji pogled na sadašnje stanje u svetu filma dao Kventin Tarantino. U epizodi "Video Archives" podkasta, slavni reditelj izjavio je da je sadašnje doba "jedna od najgorih era u istoriji Holivuda" uz pedesete i osamdesete godine.

"Dobra stvar kada ste u lošoj eri holivudskog filma je to da ona ostvarenja koja nisu konformistička, odskaču od svih ostalih", rekao je on.

Ako je Tarantino u pravu, onda bi ti "nekonformistički" filmovi uskoro mogli da postanu prava retkost, koja će ostati ograničena isključivo na striming servise.

Komentari (0)

Kultura