Aktuelno iz kulture

Andre Riju: Sva muzika koja uspeva da dodirne moje srce je čista muzika

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

13:29

Andre Riju: Sva muzika koja uspeva da dodirne moje srce je čista muzika
Andre Riju: Sva muzika koja uspeva da dodirne moje srce je čista muzika - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Popularni holandski i svetski muzičar - violinista Andre Riju sinoć je održao koncert u Štark Areni uz pratnju svog raskošnog ansambla "Johann Strauss Orchestra".

Slavni violinista, dirigent i lider svog ansambla o skoro 60 muzičara sinoć je do kasnih sati održao još jedan raskošan spektakl koji uključuje muziku, valcer, duhovito pripovedanje i kompletan umetnički užitak od dva i po sata.

"Veoma sam srećan, tako se osećam ove čarobne, fantastične noći u Beogradu. I ponovo je vaša hala bila prepuna, svi su bili srećni, a to i nas u sastavu čini veoma srećnima. Mi često putujemo po svetu na turneje, tako da nam je izuzetno važna ta interakcija, komunikacija sa publikom. Kada vidimo da publika tako lepo reaguje na naš program, uvek ćemo biti srećni i ispunjeni”, rekao je Riju za Tanjug.

Tanjug/Rade Prelić

 

Riju je prvi put gostovao 2019. godine i rasprodao Štark Arenu koja prima do 20.000 ljudi, a odmah je poželeo da dođe ponovo, i sa organizacijom “Star Production” je zakazao već novi termin - novembar 2020. godine.

Na žalost, prva godina pandemije otkazala je većinu gostovanja stranih zvezda.

"Teške su nam bile ove dve godine pandemije kovida 19 - mi nismo mogli da vam gostujemo i sviramo, niste mogli ni vi kod nas da dođete, sve je stalo. Srećan sam što se sve završilo i da smo se sada ponovo sreli ovde večeras", govorio je Riju sinoć publici na koncertu i opisao da su mu mnogi slali pisma iz celog sveta, ali i iz Srbije, i otkrili da će ga čekati da ponovo dođe makar to potrajalo i pet godina.

"Hvala vam za toliku divnu odanost ovih nekoliko godina", dodao je muzičar.

Iz svoje vizure, Riju može da uporedi dva koncerta koja je održao 2019. i sinoć.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ove noći zaista je bilo veličanstveno, ali ne bih baš mogao da kažem da je bilo bolje nego pre tri godine, već je jasno koliko su ljudi bili gladni, željni uživo doživljaja, da slušaju muziku nakon tolike, dvogodišnje pauze usled korone. Naravno, ceo svet je stao i to se onda vidi razlika, gde god da smo bili tokom aktuelne turneje. Publika je toliko gladna ovakvih događaja, da nešto lepo konačno doživi, i želi pre svega da bude srećna”, objasnio je Riju, koji živi u svom rodnom Mastrihtu, u Holandiji, a karijera mu je počela pre 44 godine (1978).

Andre je počeo da uči violinu sa svega pet godina i već tada je krenuo da obećava sa budućom karijerom violiniste, ali je kasnije postao fasciniran orkestrima, te je postao vođa jednog od najvećih.

U poslednjih desetak godina njegove turneje su donosile zaradu između 40 i 70 miliona dolara, i time je premašio inkasiranja mnogih američkih i britanskih pop i rok zvezda.

On je jedinstven umetnik koji je uspeo tako lako da klasičnu muziku, operu, valcer i mjuzikle širom sveta učini popularnijim od žanrova rok, pop, fank ili džez muzike.

"Nisam toliko siguran da je naša muzika popularnija od svega nabrojanog, ali čini mi se da je način na koji izvodimo program moj orkestar i ja, prilično otvorenog uma, bez postavljenih granica tipa - 'ovo je klasika, ono sledeće opera ili mjuzikl'. Ne, već ja gledam na to ovako: sva muzika koja uspeva da dodirne moje srce, to je čista muzika, prava umetnost i verujem da može da dotakne i vaša srca, što se i dokazalo na koncertima dva puta kod vas", ocenio je Andre Riju, pravi svetski poliglota, koji govori šest jezika - holandski, engleski, nemački, francuski, italijanski i španski.

Tanjug/Rade Prelić

 

Tokom 2008. godine, njegova turneja je predstavljala reprodukciju u punoj veličini zamka carice Sisi, najveće pozornice koja je u to vreme bila na turneji.

Muzičaru je žao što nije mogao tako brzo ponovo da dođe u Srbiju kako je planirao već 2020, te se ponadao da će se stišati strasti oko korone 2021, a onda se desila treća sreća i konačno je došao opet, i želi da i dalje posećuje Beograd sa svojim koncertima.

"Mislim da je pandemija korone definitivno završena, kompletno je izašla iz mog života, otpisao sam je i bacio, tako posmatram situaciju. I kada je počela cela epidemija, imao sam vremena da malo istražujem i čitam o svim tim zarazama kroz istoriju. I sve pandemije na svetu trajale su maksimalno dve godine. Tako je i sa koronom. Psihološki, mentalno, odmah sam se spremio da će nam izgleda potrajati dve godine. I eto sada je gotovo, sigurno barem do narednih 100 godina", zaključio je Andrej Riju za Tanjug.

Komentari (0)

Kultura