Aktuelno iz kulture

"Crne noći": Srbija sledeće godine u fokusu filmskog festivala u Estoniji

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

14:36

"Crne noći": Srbija sledeće godine u fokusu filmskog festivala u Estoniji
"Crne noći": Srbija sledeće godine u fokusu filmskog festivala u Estoniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Filmskog centra srbije, predvođena direktor Gordanom Matićem, na festivalu "Black Nights" u Estoniji održala važne sastanke sa estonskim i evropskim kolegama, dogovorila da Srbija bude u fokusu festivala 2023. i predstavila dva projekta u nastajanju, saopštili su iz FCS-a.

Festival je ove godine trajao od od 11. do 27. novembra, a deligacija Filmskog centra Srbije, predovođena direktorom Gordanom Matićem, održala je u Talinu važne sastanke i razgovorima sa čelnicima estonskog i evropskog filma, kao što su Tina Lok (direktorka festivala), Marge Liske (rukovodilac Industry dela festivala), Aleks Traila (rukovodilac projekta Eurimages Drama Series), Edit Sep i Eda Kopel (Estonski filmski institut).

Dogovoreno je da sledeće godine upravo Srbija bude zemlja u fokusu ovog najznačajnijeg baltičkog filmskog festivala, kao i to da se od marta sledeće godine intenzivira saradnja Estonskog filmskog instituta i Filmskog centra Srbije (FCS).

U takmičarskom programu filmova za decu prikazan je srpski hit "Leto kada sam naučila da letim", u režiji Radivoja Raše Andrića, kome je pripala nagrada Evropske asocijacije filmova za decu (ECFA Award), uz obrazloženje žirija da je ECFA nagrada dodeljena "prelepo snimljenom, višeslojnom filmu od odrastanju".

Ovaj film, nastao uz podršku FCS-a, producirala je beogradska filmska kuća "Sense Production", uz pomoć koproducentskih kuća "Kinorama" (Hrvatska), "Art Fest" (Bugarska) i "Silverart" (Slovačka), a na festivalu je prikazan sinhronizovan na estonski jezik.

U konkurenciji kratkih animiranih filmova prikazan je sprski film "O novcu i sreći" u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, a u Talinu su svoje mesto našle i dve manjinske srpske kopridukcije: "Probudi me" u režiji Marka Šantića i "Tragovi" Dubravke Turić, obe podržane sredstvima FCS-a na konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

U okvru Evropskog žanrovskog foruma (EGF) u Talinu predstavljena su dva srpska projekta: "Zubi na grbači" Damira Romanova i "Nakaze" Momira Miloševića.

Evropski žanrovski forum je panevropski projekat u organizaciji Filmskog festivala "Black Nights", Filmskog festivala "Imagine Film" iz Amsterdama i Filmskog festivala "Fantastic" iz Zagreba.

Osnovni cilj ovog međunarodnog projekta je povezivanje mladih evropskih filmskih talenata u usponu.

Ovaj forum je program obuke koji se se sastoji od tri radionice za talente, mentorskih panela i sesija na kojima će evropski autori biti u prilici da predstave svoje projekte. Laboratorija za pisanje i režiju (Fantastic Zagreb) bila je usredsređena na umetničke aspekte projekata, dok je producentska laboratorija ("Imagine Film" Festival) bila usmerena na poslovnu stranu i na njoj je, između ostalog, bilo reči o prednostima koprodukcija i pravnim aspektima.

Poslednja u nizu bila je laboratorija u Talinu, od 21. do 23. novembra, na kojoj je u fokusu bio marketing i "pakovanje" projekta, reklamiranje i prodaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura