Aktuelno iz kulture

Bob Dilan prodavao knjigu "s autogramom", a potpisivao je mašinski: "Bila je to pogrešna procena"

Komentari

Autor: Guardian

28/11/2022

-

19:08

Bob Dilan prodavao knjigu "s autogramom", a potpisivao je mašinski: "Bila je to pogrešna procena"
Bob Dilan - Copyright Tanjug/AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Američki muzičar i nobelovac Bob Dilan izvinio se svojim obožavaocima, nakon što je utvrđeno da su primerci njegove knjige "s autogramom", zapravo potpisivani mašinski. 

Bila je to "pogrešna procena", naveo je Dilan u saopštenju povodom kontroverze vezane za pojedine primerke njegove knjige "Filozofija moderne pesme" (The Philosophy of Modern Song) koja je objavljena zajedno sa limitiranom edicijom od 900 "ručno potpisanih primeraka" koji su prodavani po "paprenoj" ceni od 599 dolara. 

Uz sve primerke bilo je priloženo i pismo autentičnosti izdavača "Simon & Schuster".

Kako su kupci dobijali svoje primerke i počeli da dele fotografije na društvenim mrežama, ubrzo su shvatili da su autogrami identični.

Dilan je u svom saopštenju naveo da je tokom ranijih godina ručno potpisivao sve primerke iz limitirane edicije, ali da je pribegao pomoći mašine, zbog teške vrtoglavice koja mu se javila 2019. Nakon toga, pandemija ga je sprečila da okupi tim koji bi mu pomogao u poslu.

"Potrebna je ekipa od petoro ljudi koja bi mi pomogla da ispotpisujem knjige, a dok je virus divljao nismo mogli da pronađemo siguran i izvodljiv način da završim šta je trebalo", rekao je Dilan, prenosi Guardian.

"Dakle, tokom pandemije je bilo nemoguće išta potpisivati, a nije pomogla ni vrtoglavica. Kako su se ugovoreni rokovi približavali, predloženo mi je da koristim automatski potpis. Uveravali su me da se takve stvari stalno rade u svetu umetnosti i književnosti", dodao je Dilan koji smatra da je "korištenje uređaja bilo pogrešna procena" koju želi "odmah da ispravi".

Izdavač "Simon & Schuster" takođe se izvinio kupcima i ponudili su im povraćaj novca, ukoliko im prilože pismo o autentičnosti koje su dobili uz knjigu. 

Međutim, sada su u pitanje dovedeni i Dilanovi potpisi na reprodukcijama njegovih likovnih dela, koja se nalaze u prodaji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura