Aktuelno iz kulture

Balet "Kraljica Margo" ponovo na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2022

-

22:20

Balet "Kraljica Margo" ponovo na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Balet "Kraljica Margo" ponovo na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

veličina teksta

Aa Aa

"Kraljica Margo", balet na muziku Gorana Bregovića, u koreografiji i režiji Krunislava Simića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, koji se s velikim uspehom prikazivao više od decenije, vraća se na redovan repertoar Velike scene sa novim solističkim podelama.

Premijerna obnova je planirana za 8. i 9. decembar s početkom u 19,30 časova.

"Premijerna obnova 'Kraljice Margo' predstaviće publici novu baletsku podelu u jedinstvenoj koreografiji i režiji Krunislava Simića koja objedinjuje dva umetnička ansambla Narodnog pozorišta - Balet, Orkestar i Hor Opere, na muziku Gorana Bregovića koja je originalno komponovana za ovaj scenski spektakl. Dugogodišnje trajanje naslova potvrđuje autentičnost produkcije koju smo želeli da prikažemo novoj baletskoj publici", poručuje Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Libreto za predstavu, nastalu prema istoimenom romanu Aleksandra Dime, uradio je Boško Milin, a veliki publicitet donela joj je i nova muzika Gorana Bregovića koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film.

"Kada sam pravio baletsku dramaturgiju, držao sam se romana i ubacio sve ono što mi je bilo interesantno, a nije rečeno ili dorečeno do kraja u knjizi. Tema je univerzalna, nije lokalnog karaktera. Radi se o mračnoj drami u kojoj su prisutni borba za vlast, sujeta, intrige… Jedan od najbitnijih elemenata ovog baleta je svakako i Bregovićeva muzika. Ona je sveprisutna i izuzetno inspirativna. Nameće dinamiku. Stalno pulsira sa čudnim preokretima. Veoma mnogo je doprinela da pratim šta se dešava u samim igračima. Gonila nas je da damo sve od sebe i iskažemo sve ono što je najbolje za ovaj balet", kaže gospodin Simić, naš eminentni koreograf, dobitnik Nacionalnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu

 

Svetska praizvedba ovog baleta, uz učešće više od 200 umetnika, održana je 1. decembra 2005. godine na Velikoj sceni. Uspešna inostrana gostovanja realizovana su na festivalima Iberoamerikano u Bogoti, potom na nekoliko festivala u više gradova Meksika i Španije, kao i nastup u Solunu.

U glavnim ulogama 8. decembra nastupiće Bojana Žegarac Knežević (Kraljica Margo), Jovica Begojev (Šarl IX), Nikola Bjanko (Anri IV) i Igor Pastor (La Mol), a dan kasnije 9.decembra Tatjana Tatić (Kraljica Margo), Jovica Begojev (Šarl IX), Nikola Bjanko (Anri IV) i Toma Križnar (La Mol).

Repetitori su Tamara Ivanović, Marija Vještica i Lidija Pavlović. U ovom spektaklu učestvuje celokupni ansambl Baleta, Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Ansambl "Renesans".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura