Aktuelno iz kulture

Veronika Rajan dobitnica ovogodišnje Tarnerove nagrade

Komentari

Autor: Guardian

08/12/2022

-

13:45

Veronika Rajan dobitnica ovogodišnje Tarnerove nagrade
Veronika Rajan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vajarka Veronika Rajan (66) postala je najstarija laureatkinja Tarnerove nagrade, najvećeg priznanja u Velikoj Britaniji za savremenu umetnost.

Umetnica poreklom iz Monserata, koja je prošle godine dobila Orden Britanskog carstva, nagrađena je za "lični i poetski način na koji proširuje jezik skulpture". 

Žiri je pohvalio Rajan za "primetan pomak u upotrebi prostora, boje i razmera, kako u galeriji, tako i u javnim prostorima".

Ona je kao pobednica dobila novčanu nagradu od oko 30.000 evra, dok će ostali umetnici koji su ušli u uži izbor - Helen Filipson, Ingrid Polard i Sin Vai Kin - poneti kući po 12.000.

 

 

Za razliku od dosadašnjih dodela Tarnerove nagrade, ove godine u uži izbor nije ušao nijedan muškarac, niti kolektiv, piše Guardian.

Žiri su ove godine činili Aleks Farkuharson i Helen Leg iz Tejt Britain i Tejt Liverpul glaerija, kao i Ajrin Aristizabal (Baltički centar za savremenu umetnost), Kristin Ejen (profesorka savremene umetnost "Džon Murs" univerziteta u Liverpulu), Robert Leki (direktor "Spike Island" u Bristolu) i Entoni Spira (direktor MK galerije).

Rad za koji je Rajan nominovana uključuje izložbu "Alog a Spectrum", kao i njen spomenik generaciji karipskih imigranata koji su naselili Veliku Britaniju, koji je postavljen u Hakniju u Londonu prošle godine.

Komentari (0)

Kultura