Aktuelno iz kulture

Da li je Džek iz "Titanika" morao da umre: Džejms Kameron konačno rešio najveću misteriju popularnog filma

Komentari

Autor: Variety

19/12/2022

-

23:28

Da li je Džek iz "Titanika" morao da umre: Džejms Kameron konačno rešio najveću misteriju popularnog filma
Da li je Džek iz "Titanika" morao da umre: Džejms Kameron konačno rešio najveću misteriju popularnog filma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od premijere filma "Titanik" prošlo je 25 godina, ali mnogi ljubitelji tog ostvarenja još ne mogu da se pomire sa činjenicom da je njegov glavni protagonista Džek (Leonardo Dikaprio) skončao na dnu hladnog okeana. 

O tome zašto mu ljubav njegovog života Rouz (Kejt Vinslet) nije ostavila mesta na improvizovanom splavu ispredane su mnoge teorije zavere, uprkos tome što je reditelj Džejms Kameron takav zaključak filma pravdao svojom umetničkom slobodom.

Zato je Kameron naručio izvođenje naučne studije kojom je ućutkao sve one koji su tvrdili da je Džek mogao da se spase.

"Uradili smo temeljnu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju koji je ponovo napravio splav iz filma. Uzeli smo dva kaskadera iste telesne težine kao Kejt i Džek. Stavili smo ih u ledenu vodu sa senzorima svuda oko njih, kao i unutar njih, i testirali da li mogu da prežive, koristeći različite metode. Odgovor je bio ne. Džek je trebalo da umre. Oni su kao Romeo i Julija. To je film o ljubavi, žrtvi i smrti. Ljubav se meri žrtvom... Možda za 25 godina više neću morati da se bavim ovim”, rekao je Džejms Kameron o tome, prenosi Variety.

Titanik je najskuplji film koji je ikada snimljen, i prvi koji je dostigao milijardu dolara zarade u bioskopima. Osvojio je 11 Oskara i titulu tada najskupljeg filma u istoriji.

Reditelj je najavio i da će nakon analize napraviti nešto "posebno" što će biti prikazano u februaru, kada se očekuje 4K restauracija "Titanika" i koja će se prikazivati u bioskopima na Dan zaljubljenih 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura