Aktuelno iz kulture

Nagrada "Iskra kulture" dodeljena mladoj slikarki Gali Čaki

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

21/12/2022

-

15:28

Nagrada "Iskra kulture" dodeljena mladoj slikarki Gali Čaki
Gala Čaki - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Iskra kulture" za mlade stvaraoce do 35 godina, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski", ove godine pripala je Gali Čaki, a uručena joj je na svečanosti održanom Narodnoj biblioteci Srbije.

Srpska umetnica, jedinstvene energije i vizuelnog izraza dobila je najveće priznanje za mlade stvaraoce zbog čega je Kulturni centar učinio presedan i  posvetio ceo broj svog časopisa "Nova misao" Čaki.

"Dobiti priznanje od grada iz koga jeste i u kome stvarate je posebno priznanje. Ja ću nastojati da opravdam ovo poverenje i da dalje širim kulturu Srbije i da svu lepotu i znanje koje spoznam u svetu, vratim u ovaj grad, jer mislim da jedino na taj način možemo da menjamo kulturu i umetnost ovog grada. Imam ozbiljan zadatak pred sobom", izjavila je Gala Čaki povodom nagrade na promociji časopisa "Nova misao".

Nagrada "Iskra kulture" je godišnja nagrada, a pored slikarke Gale Čaki, medalje kulture dodeljene su: za multikulturalnost i interkulturalnost dr Zdenki Valeni Belić, za očuvanje kulturnog nasleđa dr Goranu Raičeviću, a medalju kulture za  životno delo dobio je Đorđe Pisarev.

Nebojša Babić

 

Gala Čaki je u jednoj godini završila dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a nakon toga je i doktorirala sa samo 29 godina. Dobitnica je stipendije "Ruth Katzman", fondacije iz Njujorka, koja u jednoj godini daruje samo dve stipendije najtalentovanijim stvaraocima iz celog sveta. Potom su usledile stipendije u Indiji i Finskoj i predstavljanje na Bijenalu umetnosti u Pekingu u Narodnom muzeju sa svega 25 godina.

Skoro da ne postoji zemlja koja nije videla njenu umetnost: Kina, Japan, Indonezija, Koreja, Singapur, Vijetnam, Kanada, Amerika, Nemačka, Francuska, Španija, Holandija, Danska, Belgija, Austrija, Italija, Rusija, UK ... i tu se spisak ne završava.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura