Aktuelno iz kulture

Druga tribina iz ciklusa "Dnevnik o Crnjanskom" i švajcarski duo Eventuel 20. aprila u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2022

-

15:20

Druga tribina iz ciklusa "Dnevnik o Crnjanskom" i švajcarski duo Eventuel 20. aprila u Novom Sadu
Wikipedia.org - Copyright Wikipedia.org

veličina teksta

Aa Aa

U Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" u sredu, 20. aprila u 18 časova, biće organizovana druga tribina iz ciklusa "Dnevnik o Crnjanskom" na kojoj će učestvovati prof. dr Slobodan Vladušić i dr Nastasja Pisarev, urednica i moderatorka programa.

Dr Slobodan Vladušić je redovni profesor na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pisac i esejista. Bio je urednik u časopisu "Reč" i urednik "Letopisa Matice srpske". Za najbolju književnu kritiku 2004. godine dobio je nagradu "Milan Bogdanović", a 2011. godine priznanje "Isidora Sekulić" za studiju "Crnjanski, Megalopolis".

Za svoj prvi roman "Forward" (2009) dobio je nagradu fonda "Borislav Pekić" i "Zlatni suncokret", a njegov roman "Mi, izbrisani" nagrađen je priznanjem "Meša Selimović", dok je roman "Veliki juriš" poneo nagradu "Janko Veselinović". Knjiga "Omama" u kojoj je jedan od glavnih likova Miloš Crnjanski, ovenčana je nagradom "Beskrajni plavi krug" 2021.

Ovo je drugi iz serije programa koje će Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" u ovoj godini posvetiti našem velikom piscu.

Serija tribina "Dnevnik o Crnjanskom" se studiozno bavi delom i životom ovog velikana književnosti kroz predavanja i razgovore, a gosti su najbolji poznavaoci Crnjanskovih knjiga, od profesora, teoretičara i kritičara, do pisaca-savremenika.

Isto veče, 20. aprila u 21 čas, na kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta će koncert održati švajcarski duo Eventuel, čije članice Vera Val i Manuela Filiger nastupaju na saksofonima i elektronici.

Koncert se održava u okviru 2K+ antifestivala Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski", a pod naslovom Eventuell.connected22.

Na programu će se naći dela Svetozara Nešića (Srbija) i Artura Koralesa (Švajcarska/Salvador). Ceo program biće izveden dva dana ranije u Beogradu (UK "Parobrod"), a tokom marta je bio izvođen u gradovima Švajcarske.

Ulaz na koncert, baš kao i na tribinu je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura