Aktuelno iz kulture

Nagrada Dositej Obradović pripala Đorđu Trifunoviću

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

14:28

Nagrada Dositej Obradović pripala Đorđu Trifunoviću
Dositej Obradović - Copyright Wikipedia.org/Anastas Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Dositej Obradović" za životno delo za 2022. godinu pripala je profesoru Đorđu Trifunoviću, saopštila je danas Zadužbina "Dositej Obradović". 

Žiri u sastavu Marko Nedić, Darko Tanasković, Ljubodrag Dimić, Slavko Gordić i Radivoje Mikić jednoglasno je odlučio da nagrada pripadne Trifunoviću, koji je "medievista svetskog glasa", kaže se u saopštenju.

Trifunović ceo radni vek proveo na Filološkom fakultetu u Beogradu gde se bavio prevashodno srpskom srednjovekovnom književnošću i njenim vezama sa vizantijskom i drugim slovenskim literaturama, podsetio je žiri.

"Trifunović je svoja istraživanja široko zasnovao na ispitivanju građe i izdavanju starih srpskih rukopisa, suvereno se krećući u oblasti slovenske arheografije i tekstologije", ističe se u odluci.

 U obrazloženju odluke se kaže da je Trifunović "sjajan poznavalac istoriografske nauke i istorije srednjovekovne umetnosti", i da je "dao izuzetan doprinos estetičkim razmatranjima stare književnosti, kao i njenim sveobuhvatnijim filološkim proučavanjima".

"Pored značajnog naučnog opusa, Đorđe Trifunović ostaće zapamćen i kao vrstan pedagog koji je formirao brojne generacije mlađih proučavalaca naših starina", ocenio je žiri.

Žiri Dositejeve nagrade je dodao i da su "posvećenost, naučni i moralni integritet profesora Trifunovića i znanje koje štedro dariva svojim učenicima jedinstveni su u našoj akademskoj sredini".

Komentari (0)

Kultura