Aktuelno iz kulture

Vlada Srbije imenovala Svetislava Goncića za upravnika Narodnog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

16:11

Vlada Srbije imenovala Svetislava Goncića za upravnika Narodnog pozorišta
Svetislav Goncić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Vlade Srbije je danas je upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu imenovala glumca Svetislava Buleta Goncića. 

Goncić je od oktobra 2021. godine obavljao funkciju v. d. upravnika Narodnog pozorišta, a Vlada je odluku donela nakon sprovedenog javnog konkursa.

Svetislav Goncić, rođen 1960. u Kladovu, diplomirao je 1982. godine glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te ubrzo postao član Ateljea 212.

Bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije (1996-1998), direktor Pozorišta na Terazijama (1998-2000), a od 2014. godine, kada je Grad Beograd preuzeo osnivačka prava nad Ustanovom kulture "Vuk Karadžić" od Opštine Zvezdara, bio je na čelu te kuće.

Dobitnik je nagrada Gran pri "Ćele kula" Festivala u Nišu 1982. godine, kao i nagrade "Ćuran" na Danima komedije u Jagodini za ulogu Dafne u predstavi "Neki to vole vruće".

Prilikom dolaska na mesto v.d. direktora Narodnog pozorišta, Goncić je prošle godine izjavio da su mu prvi koraci definisanje strategije i koncepta rada pozorišta "u skladu sa percepcijom novog vremena u kojem se nalazimo".

Kako već ima iskustva u vođenju teatarskih kuća, Goncić je ranije istakao da se razmišljanje o tome šta je najurgentnije za rad u Narodnom pozorištu u racionalnom smislu odvija u nekoliko planova, kao i da se pitanje strukture samog pozorišta odražava na njegov kreativni deo.
 
"Ta razmišljanja su upravo vezana za strukturu koja praktično mora da odgovori jednom drugačijem vremenu, a da bi se s tim kroz kreativni izraz izašlo pred publiku... To je okvir u kojem ću se i ja kretati, istraživati, ispitivati taj prostor i to sigurno zajedno sa svim zaposlenima u Narodnom pozorištu", zaključio je tada Goncić.

Komentari (0)

Kultura