Aktuelno iz kulture

Neizvesna budućnost najstarije smotre na Balkanu: Šta će biti sa Festivalom profesionalnih pozorišta Vojvodine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2022

-

23:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine saopštila je da je njihov opstanak, kao i opstanak najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, koji se organizuje već 72 godine ugrožen zbog nedovoljne finansijske podrške.

Reč je o teatrima sa teritorije pokrajine, koji stvaraju i igraju predstave na različitim jezicima. Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta, jedne od institucija koje se nalaze u okviru Zajednice, za Euronews Srbija objašnjava da teška finansijska situacija u kojoj se nalaze ugrožava našu tradiciju.

"Kad govorimo o rizičnosti finansiranja našeg festivala, onda treba da postavimo pitanje šta je to što je pod rizikom. I deca znaju da je Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine najstariji strukovni festival na Balkanu. Od četrnaest pozorišta koji su članovi Zajednice, šest je starije od 120 godina. Dakle, preti opasnost tradiciji. Kad govorimo o sedamdeset godina postojanja, govorimo o trajanju, a trajanje je samo po sebi vrednost. Znači, raznovrsnost pozorišta u Vojvodini i naša prilika da tu raznovrsnost iz godine u godinu prikažemo takođe je ugrožena", ističe Vencel.

Wikipedia.org/Ванилица

Novosadsko pozorište

Kako je Zajednica ranije objavila u zvaničnom saopštenju, sredstva koja se prikupe za Festival na konkursima su poslednjih godina u zbiru manja od milion dinara. 

"Dodeljivanjem minimalnih sredstava iz godine u godinu organizatori i učesnici ulažu maksimalan napor i entuzijazam kako, zbog nedostaka novca, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine ne bi bio ugušen. Zbog selekcionog i takmičarskog karaktera, pozorišta koja dobiju privilegiju i budu odabrana da nastupaju na Festivalu, ubrzo uvide svoju pirovu pobedu budući da iz svojih budžeta moraju da finansiraju dolazak i igranje predstave", stajalo je u saopštenju.

Vencel dodaje: "Nije problem u Festivalu, koliko u zanemarivanju teatara, koji su članice profesionalnih pozorišta Vojvodine".

Predsednik Pokrajinske vlade: "Novca ima"

Zašto Festival nema dovoljnu potporu vojvođanse administracije, pitali smo predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića. On za Euronews Srbija kaže: "Novca ima. Preispitaćemo način na koji je raspoređen".

Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

Igor Mirović

"Ja sam otvoren za sve što treba da uradimo kada je reč o kuluturi i pozorišnom životu u Vojvodini. Budžet se usvaja tek naredne nedelje imamo mogućnosti da još intervenišemo i u postojećem budžetu, Vlada ga je predložila protekle nedelje, imamo ogroman rast za kulturu. U tom budžetu mi možemo pronaći prostora i za ove sadržaje, bez bilo kakvog okolišanja, molim ljude da nam se obrate da još jednom analiziramo taj problem, da vidimo da taj važan segment naše kulture opstane", rekao je Mirović za Euronews Srbija. 

Inače, 72. izdanje Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine trebalo bi da se održi na proleće. Da li će ga biti, zavisi od konkretne podrške Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture Srbije.

Komentari (0)

Kultura