Aktuelno iz kulture

Jovan Kolundžija održao koncert na Kolarcu: "Cinema Paradiso" za kraj

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2022

-

10:59

Jovan Kolundžija održao koncert na Kolarcu: "Cinema Paradiso" za kraj
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti umetnik na violini Jovan Kolundžija održao je tradicionalni koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. 

Čuveni maestro je priredio zanimljivo muzičko veče u pratnji orkestra "Gudači Svetog Đorđa" koji slave važan jubilej - 30 godina karijere. 

Repertoar je bio u znaku romantike i kompozitora Žan-Mari Leklera, Kami Sen-Sansa, Petra Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča, Antonia Vivaldija, Edvarda Griga i Frica Krajslera. 

Pre početka programa "Gudači Svetog Đorđa" su se postavili na pozornici i strpljivo čekao violinistu da im se pridruži, a violista Ljubomir Milanović obratio se rekavši da ansamblu veoma znači obeležavanje tri decenije postojanja i to baš na sceni Kolarca gde su nastupali prvi put upravo sa Kolundžijom pre 30 godina. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Objasnio je da neće nastupiti njihov šef, dirigent i umetnički direktor Srboljub Dinić iz zdravstvenih razloga, dok je publika aplauzom dozivala Kolundžiju koji se čuo iza scene kako muzicira na violini, a onda se sa osmehom pojavio na bini uz oduševljenje auditorijuma. 

Virtuoz je započeo muzičko putovanje izborom najlepših dela velikana klasike, te je prvi bio Žan-Mari Lekler, njegova "Sonata D dur za violinu i klavir", aranžirana za gudački orkestar.

Veoma brzo ansambl i solista prebacili su se na Frica Krajslera i delo "Tempo di minuetto". 

Kolundžija je osam relativno kratkih kompozicija sedam autora, gde nema praznog hoda, padova u ritmu, sve se prati gotovo u jednom dahu, izuzetno dinamično, kao pozorišni komad. 

Naredne dve kompozicije prošle su bez maestra "Koncert u G duru za gudački orkestar" sa tri stava ("Presto", "Adagio", "Allegro") Antonija Vivaldija i "Holberg svita za gudače" Edvarda Griga, takođe u tri stava. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Usledila je kratka pauza, i Jovan Kolundžija se vratio na scenu sa svojom violinom "Pjetro Gvarneri" iz Venecije, još od 1754. godine.

Tako se ponovo posvetio austrijskom kompozitoru Fricu Krajsleru kroz novi izazov, triptih - "Radost ljubavi", "Muke ljubavi" i "Lepi ruzmarin". 

Miris duha Rusije "Gudači Svetog Đorđa" predstavili su opet bez njihovog lidera večeri Kolundžije i podarili publici "Valcer iz serenade za gudače" Petra Iljiča Čajkovskog i "Valcer br. 2 za gudače" Dmitrija Šostakoviča.

Za kraj zvaničnog dela koncerta, Kolundžija je odabrao francuskog autora (orguljaš, dirigent, pedagog) Kamija Sen Sansa i delo "Introdukcija i rondo za kapričiozo za violinu i gudače". 
To je bio vrhunac večeri, te je Kolundžija dobio najveći aplauz. 

Kolundžija je van zapisanog i planiranog repertoara izveo filmsku muziku, dve kompozicije iz italijanskog ostvarenja "Cinema Paradiso" (1988) reditelja Đuzepea Tornatorea. 

Komentari (0)

Kultura