Aktuelno iz kulture

Vandali nepovratno uništili pećinsku umetnost u Australiji staru 30 hiljada godina

Komentari

Autor: Guardian

26/12/2022

-

11:27

Vandali nepovratno uništili pećinsku umetnost u Australiji staru 30 hiljada godina
Vandali nepovratno uništili pećinsku umetnost u Australiji staru 30 hiljada godina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vandali su nepovratno uništili pećinsku umetnost naroda Mirninga u Australiji staru tridesetak hiljada godina. 

Ove pećine su neki od najranijih dokaza života Aboridžina u tom delu zemlje. Od osamdesetih je lokacija bila zaštićena čeličnom kapijom, ali su vandali ispod nje iskopali rupu kroz koju su prošli i preko crteža sprejem napisali: "Ne gledajte sada, ali ovo je pećina smrti"

"Napravili su ogromnu štetu. Umetnost se ne može povratiti. Zidovi pećine su veoma meki. Nije moguće ukloniti grafite a da se ne uništi umetnost ispod", rekla je Kerin Volši, arheolog drevnih aboridžinskih lokaliteta za Guardian.

Buna Lori, stariji starešina Mirninga za vandalizam je čuo u vestima.

"Mi smo tradicionalni čuvari pećine i tražimo da se to poštuje, da se konsultuju naše starešine Mirninga. Kao sveto mesto, zatvoreno je za javnost i dostupno samo nekolicini muških starešina u zajednici", navodi se u saopštenju.

"Protivili smo se otvaranju našeg svetog mesta, jer bi to prekršilo protokole koji su toliko dugo štitili. Od 2018. tražimo podršku da obezbedimo ulaz i postavimo odgovarajuće oznake Mirning naroda. Podršku još nismo dobili", naveo je Buna Lori.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HypeArt (@hypeart)

 

Dodaje da je Koonalda, mesto koje je predstavljalo sponu sa Mirningovim precima i domovinom, "više od dragocenog umetničkog dela, i da je duboko u njihovoj "krvi i identitetu".

Decenijama su australijski naučnici verovali da su se autohtoni narodi doselili tek pre oko 8.000 godina. Pećina Koonalda je bila prva lokacija u Australiji sa autohtonom kamenom umetnošću koja datira pre 22.000 godina, što je promenilo saznanja naučne zajednice o istoriji Australije.

"Otkriće je bilo senzacionalno jer je promenilo do tada prihvaćene predstave o tome gde, kada i kako su Aboridžini živeli u Australiji", rekao je Greg Hant, tadašnji ministar životne sredine, 2014. godine kada je Koonalda proglašena za mesto nacionalnog nasleđa. Starost pećinske umetnosti procenjena je na osnovu arheoloških ostataka i otisaka prstiju, i potvrđena korišćenjem radiokarbonske tehnologije, naveli su iz Odeljenja za klimatske promene, energiju, životnu sredinu i vodu.

Pored otisaka prstiju, pećina je imala i linije koje su oštrim alatom uklesane u tvrđe delove krečnjaka. Na zidovima se nalaze uzorci horizontalnih i vertikalnih linija isečenih u obliku slova V.

Pećinu i njenu umetnost su generacijama nadgledali i štitili narodi i starešine Mirninga.

"Sve naše starine su devastirane, šokirani smo i povređeni skrnavljenjem ovog mesta. Oplakujemo naše sveto mesto. Koonalda je kao naš predak. Naš predak je ostavio svoj duh u zidu, priče, pesme", rekao je starešina plemena Buna Lori.

Australijski zakon nalaže da svako ko ošteti lokaciju Aboridžina može biti kažnjen sa 10.000 australskih dolara (6.700 dolara) i do šest meseci zatvora.

Komentari (0)

Kultura