Aktuelno iz kulture

Veličanstvena svedočanstva istorije Niša konačno dostupna svima: Otvoren arheološki lokalitet "Medijana"

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

14:30

Veličanstvena svedočanstva istorije Niša konačno dostupna svima: Otvoren arheološki lokalitet "Medijana"
Arheološko nalazište „Medijana“ - Copyright TANJUG/Ministarstvo kulture/Srđan Pajić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je arheološko nalazište "Medijana" u Nišu  i tom prilikom istakla da je cilj da se mlađe generacije upoznaju sa veličanstvenom istorijom, ne samo ovog grada, nego i čitavog prostora Srbije, ali i sa svetskom civilizacijom.

"Ovo je pravi način da obeležimo kraj godine. Deset godina zajedničkog rada Republike Srbije - Vlade Republike Srbije, na čelu sa Ministarstvom kulture, grada Niša, ali pre svega Narodnog muzeja", napomenula je ministarka kulture i dodala da su u proteklih deset godina na ovom projektu radili stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, stručnjaci iz Gradskog zavoda, arhitekti, arheolozi, kako bi danas pred očima javnosti ovo nalazište izgledalo potpuno spremno za posete.

TANJUG/Ministarstvo kulture/Srđan Pajić

 

Gojković je naglasila da će za nekoliko dana biti dostupna javnosti i dva nedostajuća mozaika čime će se obezbediti potpuni završetak pokrivanja tog arheološkog lokaliteta.

"Ministarstvo kulture je za ovu investiciju u kulturi izdvojilo 185 miliona dinara i nastavljamo saradnju sa Gradom Nišem. Sledeći projekat je početak izgradnje Male pozorišne scene, a ideja je da se renovira Velika scena", rekla je Gojković i dodala da će Grad Niš imati podršku u veoma važnom projektu - izgradnji zgrade Muzeja, kakav dolikuje Nišu.

Ministarka je istakla da je sa direktorkom Narodnog muzeja Niš Vesnom Crnoglavac razgovarala o narednim koracima koji podrazumevaju i osvetljenje "Medijane" što bi stvorilo uslove za održavanje određenih kultunih manifestacija u večernjim satima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski naglasila je da je ponosna na sve ono što "Medijana" nudi i što posle deset godina može da predstavi, ne samo Nišlijama, već i turistima, koji dolaze u taj grad.

TANJUG/Ministarstvo kulture/Srđan Pajić

 

"Možda je utisak da tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenja u gradu Nišu, i zbog svega onoga što nam je ostavio", poručila je Sotirovski i zahvalila ministarki Maji Gojković i Ministarstvu na podršci, ukazavši da je otvaranje "Medijane" jedan korak ka izgradnji zgrade Muzeja, kakvu grad Niš nema, ali i korak bliže izgradnji arheološkog centra.

Direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac je istakla važnost predstavljanja nasleđa najvećeg rimskog imperatora Konstantina, i spremnost da se arheološko i kulturno nasleđe neguje, čuva i prezentuje na ispravan način.

TANJUG/Ministarstvo kulture/Srđan Pajić

 

"Posetioci će moći vide rezidencijalni deo i druge objekte koji se prostiru na četiri hektara. Jako je važno da ʼMedijanuʼ učinimo dostupnom i da radimo na afirmaciji i promociji arheološkog i kulturno-istorijskog nasleđa", napomenula je Crnoglavac i dodala da su za sledeću godinu u planu istraživanja za izgradnju arheološkog centra najvećeg i najznačajnijeg kapitalnog projekta, kao spoja vizitorkog i naučnog centra, zatim konzervacija termi i nastavak arheoloških istraživanja, koja prate konzervaciju jer je na taj način omogućena prezentacija.

Komentari (0)

Kultura