Aktuelno iz kulture

Kolarac kao Karnegi hol: Stojeće ovacije na spektakularnom gala koncertu soprana Tamare Rađenović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

10:17

Kolarac kao Karnegi hol: Stojeće ovacije na spektakularnom gala koncertu soprana Tamare Rađenović
Tamara Rađenović - Copyright Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 27. decembra je održan spektakularni koncert soprana Tamare Rađenović uz pratnju Hora i Simfonijskog orkestra Makris, pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste i Nikole Mijajlovića, solo truba.

Svetska operska zvezda je beogradskoj publici priredila veče za pamćenje. Kolarac je bio ispunjen do poslednjeg mesta, a praznično okićena sala sa raskošnim osvetljenjem i 85 izvođača na bini su doprineli magiji večeri.

Publika je gromoglasnim aplauzima i stojećim ovacijama ispratila nastup umetnice kojoj je Monserat Kabalje predvidela veliku planetarnu karijeru.

Repertoar je bio prilagođen široj publici i posebno raduje što je Tamara uspela da na Kolarac dovede mlađu publiku i na taj način nastavi svoju misiju kulturnog ambasadora klasične muzike.

Koncert je počeo uvertirom "Laka konjica" od Suppea koju je izveo Simfonijski orkestar Makris, sastavljen od vrsnih muzičara iz Srbije, posle čega je Hor Makris izveo "Trijumfalni marš" iz Verdijeve opere Aida.

Ovo je bila moćna uvertira za Tamarinu prvu ariju "Merce dilette amiche" od Verdija iz opere "I Vespri Siciliani", koja obiluje koloraturama, uz pratnju Hora.

Za ovu ariju sopran Tamara Rađenović je snimila i spot:

Posle Verdija usledila je i virtuozno izvedena poznata vesela arija Norine iz opere "Don Pasquale".

Arija "Meine Lippen" od Lehara, koju publika obožava, izazvala je pravo oduševljenje u publici. Osim fantastičnog Makris orkestra i Hora na scenu su izašle i balerine Instituta za umetničku igru. U Velikoj dvorani Kolarca je napravljen i vizuelno-scenski iskorak kada je mlada operska diva sišla sa scene i pridružila se balerinama u toku izvođenja ove kompozicije.

Na sceni Kolarca Tamari se pridružio trubač Nikola Mijajlović, koji je maestralno izveo dva solo komada. Reč je o velikom umetniku, koji je i profesor trube na dve muzičke Akademije. Osim dva solo komada Mijajlović je izveo i najavu na trubi za kompozciju "Parla piu piano" iz kultnog filma "Kum". Aranžman za orkestar je napisao Bojan Mladenović. Ovo Tamarino izvođenje, za koje je snimljen spot premijerno emitovan pre dve nedelje na njenom YouTube kanalu, je izazvalo pravu lavinu emocija vesele publike.

U sličnom raspoloženju publika je dočekala i kompoziciju "Historia d’un amor“. Orkestarski aranžman za ovu poznatu špansku kompoziciju je uradio naš poznati kompozitor Aleksandar Simić.

Orkestar Makris je pod maestralnim vođstvom Predraga Goste izveo i poznata orkestarska dela: "Džez valcer iz svite br.2“ od Šostakoviča i "Tritsh Tratsh polka" od Štrausa. S obzirom da dirigent Predrag Gosta i sopran Tamara Rađenović žive i rade u Velikoj Britaniji ukazali su čast britanskom kompozitoru Vilijamsu i na repertoar uvrstili i njegovu kompoziciju "Green Sleeves", a povodom 150 godina od rođenja kompozitora.

U drugom delu koncerta veliku pažnju je izazvao Hačiturianov valcer iz svite "Masquarade“.

Kraj koncerta je obeležio španski ritam, a Tamara je izvela "Las hijas del Zabedeo". Ova vesela, ali veoma zahtevna arija je izazvala buran aplauz i ovacije publike.

U završnici koncerta i uz gromoglasne aplauze i povike bravo, bravo izvedena su dva bisa. Makris orkestar je u stilu velikih svetskih novogodišnjih koncerata izveo Radecki marš.

Finale koncerta je uzavreloj atmosferi na Kolarcu dalo dodatnu energiju. U stilu velikih zvezda Tamara Rađenović je na bis otpevala poznati operski hit "Heia in den Bergen". U maestralnoj završnici sa vatrometom i konfetama uz Tamaru su na sceni bili i svi izvođači, koji su pažljivo odabranim novogodišnjim repertoarom priredili publici eksplozivnu atmosferu. Magična muzička noć u Beogradu ponovo je potvrdila da je Kolarac rame uz rame sa najprestižnijim svetskim muzičkim dvoranama.

Komentari (1)

Marija

28.12.2022 13:06

Fantastično! Hvala vam što izveštavate o kulturnim događajima ovakvog kalibra. Sve pohvale za mladu opersku divu.

Kultura