Reflektor

"Od klasike do Holivuda": Sopran Tamara Rađenović u Kapetan Mišinom zdanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

15:53

"Od klasike do Holivuda": Sopran Tamara Rađenović u Kapetan Mišinom zdanju
Tamara Rađenović - Copyright Igor Fain

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnica jednog od najlepših glasova današnjice, sopran Tamara Rađenović vraća se u Beograd iz Londona posle godinu dana gde će održati koncert 21. septembra u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u okviru serije muzičkih nastupa pod nazivom "Atrium Sessions", u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Na koncertu "Od klasike do Holivuda" Tamara Rađenović će nastupiti sa solistom Nikolom Mijajlovićem (truba) i Gudačkim orkestrom Makris, pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

Tamara Rađenović je do sada tri puta zadivila domaću publiku na koncertima u Kolarčevoj zadužbini i novosadskoj Sinagogi 2021. godine. Publika će ovoga puta imati priliku da uživa u atraktivnom programu koji će sadržati dela čuvenih kompozitora, među kojima su: Albinoni, Šubert, Maskanji, Pjacola, Bah, kao i poznate numere iz filmova: "Miris žene", "Misija", "Za šaku dolara", "Šindlerova lista" i mnogih drugih, uz vokalne hitove "O mio babbino caro", "Ave Maria", "Il bacio", "O sole mio"...

Promo

 

Septembarski koncert je uvertira za veliki novogodišnji gala koncert Tamare Rađenović koji će biti održan 27. decembra u Kolarčevoj zadužbini.

Tokom kratakog boravka u Beogradu Tamara Rađenović će ekskluzivno najaviti dva nova visokobudžetna spota, koji su snimljeni na čarobnim, u javnosti retko viđenim lokacijama u Crnoj Gori. U pitanju su spotovi za numere "Parla Piu Piano", temu iz kultnog filma "Kum" i "Mercè dilette amiche", ariju iz Verdijeve opere "I Vespri Siciliani".

Snimanje ove vrste spotova u klasičnoj muzici je retkost na našim prostorima, a menadžment i producent Vissi d'Arte je doneo odluku posle velikog uspeha prethodnog spota za kompoziciju "La rosa Y el sauce", koji je za kratko vreme stekao veliku popularnost na svetskim kanalima.

"La rosa Y el souce", kompozicija Carlosa Guastavina koja predstavlja biser južnoameričke muzike, a svoju punu lepotu zaokružuje visinama i dubinama Tamarinog lirskog soprana, nekoliko meseci se vrti na prestižnom britanskom muzičkom TV kanalu i platformi Stingray CMusic, a na YouTube kanalu već ima više od četvrt miliona pregleda.

Spotovi za numere "Parla Piu Piano" i "Mercè dilette amiche" su u fazi montaže, a prva premijera se očekuje tokom oktobra ove godine. Muzička podloga je snimljena u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je učestvovalo 65 članova Simfonijskog orkestra i 20 članova Hora Makris pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste. U visokobudžetne spotove su tokom snimanja uključeni glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta i veliki broj statista.

Učenica Monserat Kabalje

Glas mladog soprana Tamare Rađenović zadivio je opersku legendu Monserat Kabalje, a Tamara je imala samo 19 godina kada joj je čuvena diva dala priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.

Ova 27-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre četiri godine je diplomirala solo pevanje na prestižnoj akademiji - Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu. Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.

Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji... Tamara je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura