Aktuelno iz kulture

Poslednji oproštaj od Masima Savića, čuveni muzičar sahranjen u Zadru

Komentari

Autor: Jutarnji list/Tanjug

03/01/2023

-

12:33

Poslednji oproštaj od Masima Savića, čuveni muzičar sahranjen u Zadru
Promo/Bitefartcafe - Copyright Promo/Bitefartcafe

veličina teksta

Aa Aa

Muzičar Masimo Savić, koji je preminuo u 61. godini, sahranjen je u 11 sati na Gradskom groblju Zadar. Na posljednji ispraćaj Massima Savića uz porodicu su došli i brojni poštovaoci njegove muzike, prijatelji i kolege, koji su mogli da se upišu u knjigu žalosti.

Među muzičarima koji došli da upute poslednji pozdrav Saviću, našli su se Džiboni, Neno Belan, Đuliano, članovi porodice Huljić. Na poslednjem ispraćaju muzičara svirao se Mocartov Rekvijem.

Masimo Savić preminuo je 23. decembra 2022. godine u 61. godini nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu. Komemoracija popularnom pevaču, kompozitoru i gitaristi održana je 30. decembra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Rođen je 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gde je i započeo svoju karijeru. Godine 1983, kao vođa legendarne novotalasne grupe Dorian Gray izdaje prvi album - "Sjaj u tami", a dve godine kasnije drugi album "Za tvoje oči".

Grupa se proslavila najviše zahvaljujući fenomenalnoj obradi grupe Walker Brothers "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore", ali i upečatljivom glasu Masima Savića. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Bend se raspao 1986. jer su članovi u Švedskoj potrošili  dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati. Jugoton je tražio da ostatak potrošenih sati plate iz svog džepa, što je stvorilo razdor među muzičarima. 

Uspešna solo karijera

Nakon toga Massimo započinje uspešnu solo karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem. Sledi zaokret u karijeri i art pop i rok projekti poput albuma na engleskom jeziku "Elements" ili vokal u grupi "Metal Guru", uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji s Tutićem - "Benzina" 1995. godine. Međutim, tri godine kasnije raskinuli su saradnju, a godinama kasnije priznao je da je taj aranžman "platio zdravljem". 

Pet godina kasnije, Savić objavljuje novi album "Massimo". Uzlazna putanja karijere počela je 2002, kad je potpisao ugovor s Aquarius Recordsom koji mu izdaje album "Vještina". Željan povratka u bend polako je okupio ekipu "Alkemičari" s kojom je izveo seriju koncerata i napravio album "Veština II".

Tanjug/Tara Radovanović

 

Sredinom 2011. godine, Massimo objavljuje ogroman hit "Iz jednog pogleda", koja danas ima više od 15 miliona pregleda na Jutjubu.

Godinu 2013. godinu posvetio je 30-ogodišnjici karijere, a najveći koncert održao je u Areni Zagreb 5. novembra prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura