Aktuelno iz kulture

Novi "Avatar" obara rekorde u domaćim bioskopima: Najgledaniji filmovi na početku 2023. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

07/01/2023

-

08:10

Novi "Avatar" obara rekorde u domaćim bioskopima: Najgledaniji filmovi na početku 2023. godine
Novi "Avatar" obara rekorde u domaćim bioskopima: Najgledaniji filmovi na početku 2023. godine - Copyright Courtesy of 20th Century Studios

veličina teksta

Aa Aa

Nastavak jednog od najgledanijih filmova u istoriji svetske kinematografije "Avatar: Put vode", posle svega tri nedelje prikazivanja, zvanično je postao strani film sa najvećom zaradom u istoriji srpskih bioskopa.

Ostvarena zarada na blagajnama je nešto više od 130 miliona dinara.

ilmski spektakl reditelja Džejmsa Kamerona, koji je domaću premijeru imao sredinom decembra, osvojio je gledaoce širom Srbije i tako se po zaradi u 2023. godini i zvanično rangirao kao prvi ispred čuvenog "Džokera" ( 128.775.997 dinara) i "Spajdermena: Put bez povratka" ( 114.155.942 dinara) po zvaničnim listama gledanosti.

Courtesy of 20th Century Studios

 

Trinaest godina je prošlo otkako je Džejms Kameron "uvukao" svetsku publiku, impresioniranu tada najnovijom 3D tehnologijom, u unutrašnjost sveta daleke planete Pandore. Nakon strpljivog iščekivanja nastavka Kameronovog remek-dela, prvobitna publika je tokom poslednje dekade odrasla i sazrela, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi, mlađi fanovi.

U skladu sa tim, prema zamisli reditelja, evouluirali su i sami likovi iz novog naslova ponovo predvođeni glumcima Semom Vortingtonom i Zoe Saldanom.

Kameron je u jednom od intervjua istakao da film uranja dublje u dinamiku roditeljskih odnosa između Džejka i Nejtiri i njihovih naslednika, jer je neobični par iz prvog dela filma "Avatar" sada formirao porodicu i postali su roditelji kako biološke, tako i usvojene dece.

Novi film inspirisan je Kameronovom fasinacijom okenima, a kako i sam naslov nagoveštava “Avatar: put vode” većinski je sniman pod vodom, za čije potrebe je korišćen veliki broj kamera, sa specifičnom, unapređenom tehnologijom.

Najgledaniji filmovi u domaćim bioskopima od 29. decembra do 4. januara

Drugi deo "Avatara" je takođe bio najgledaniji film u domaćim bioskopima na prelazu između 2022. i 2023. godine. 

Prema podacima Filmskog centra Srbije, na drugom mestu bila je nova akciona romansa Dženifer Lopez "Venčanje za umreti" (Shotgun Wedding).

U ovom ostvarenju Darsi (Lopez) i Tom (Džoš Dumel) pripremaju se za svoj veliki dan. I dok se njihova porodica i prijatelji okupljaju na tropskom ostrvu, njih dvoje pokreću pitanja koja mogu da dovedu do okončanja braka i pre nego što on počne.

Međutim, kada pred samo venčanje pirati upadnu u rizort i uzimaju sve goste za taoce — osim nestalih neveste i mladoženje, Darsi i Tom moraju da prestanu da se svađaju dovoljno dugo da spasu svoje voljene… pod pretpostavkom da se prvo međusobno ne poubijaju.

Na trećem mestu je animirani film "Mačak u čizmama", nova avantura iz Šrekovog univerzuma. 

Odvažni odmetnik, Mačak u čizmama otkriće da je njegova ljubav prema opasnim situacijama stigla na naplatu, jer je iskoristio osam od svojih devet života.

Deca su činila većinu bioskopske publike i na četvrtom najgledanijem filmu u nedelji između 29. decembra i 4. januara "Lil, Lil, krokodil". U glavnim ulogama su Havijer Bardem kao Hektor P. Valenti; Konstans Vu, Vinslou Fegli i Skut Mekniri kao porodica Prim i Bret Gelman kao gospodin Gramps, a voljenom raspevanom krokodilu glas pozajmljuje pevač Šon Mendez. 

"Meda sa severa" ("Norm of the North 3: King Sized Adventure") je peti po gledanosti. On prati brbljivog medveda Norma koji pokušava da spase Arktik najezde turista.

Horor "Duhovi prošlosti" (Bed Rest) o trudnici kojoj se tokom održavanja trudnoće ukazuju zastrašujuće vizije, sledeći je na listi, a sledi ga biografski igrani film o Vitni Hjuston "I Wanna Dance With Somebody".

Domaći film "Vera" o srpskoj Mata Hari i dalje je među najgledanijima i nalazi se na osmom mestu ove liste.

Deveti je "Lamborgini: Čovek koji je stvorio legendu", film zasnovan na biografiji slavnog Feručija Lamborginija, a deseti "Meni", novo ostvarenje sa popularnom glumicom Anjom Tejlor Džoj.

Komentari (0)

Kultura