Aktuelno iz kulture

"Carica": Iza jedne od najgledanijih serija na Netfliksu je istorijska ličnost velike lepote i tragične sudbine

Komentari

Autor: Staša Rosić

12/10/2022

-

23:49

"Carica": Iza jedne od najgledanijih serija na Netfliksu je istorijska ličnost velike lepote i tragične sudbine
Carica - Copyright Prinskrin/Youtube/Netlix

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Carica" u protekloj nedelji se našla na samom vrhu najgledanijih sadržaja na Netfliksu koji nisu na engleskom jeziku.

Priča o životu austrijske carice Elizabete poznatije po nadimku Sisi predstavlja romansiranu verziju stvarnih događaja iz njenog života koji očigledno i danas, vek i po od njene smrti fascinira ljude.

U ovoj seriji, Sisi koja ima reputaciju najlepše žene u Evropi, bori se protiv strogog, čak i okrutnog režima na dvoru i za svoje ideale, dok je Franc, ljubav njenog života, čovek čije emocije i osećanja potiskuje fasada strogog i brutalnog vladara Austrougarske.

Ova serija je savremeno oživljavanje ozloglašene priče o sazrevanju carice Habzburškog carstva i o mladim članovima carske porodice, rastrzanih između lične želje i političkih ograničenja, između moći i ranjivosti.

Iako su mnogi sumnjali da će švajcarsko-američka glumica Dominik Devenport, koja se našla u glavnoj ulozi uspeti da nadmaši Romi Šnajder, koja je Sisi igrala u istoimenom filmu, u jeku popularnosti istorijskih drama, serija je uspela da dobije naklonost kritike, a ako je suditi po gledanosti na Netfliksu - i publike, koja je uz ovo ostvarenje tokom protekle nedelje provela 59,43 miliona sati. 

Gledaoci romansirane verzije biografije austrijske carice upoznaju je još kao devojčicu, Elizabetu Amaliju Evgeniju u kući njenih roditelja vojvode Maksimilijana Josifa of Bavarske i žene Ludovike palati Posenhofen, dok sanja sreću i pravu ljubav. Za to vreme, na bečkom dvoru dominantna majka Franca Jozefa, nadvojvotkinja Sofija traži je adekvatnu ženu za svog sina koja će Austriji doneti nove političke veze i učvrstiti njenu poziciju u Evropi.

Bavarska kuća Vitelbahovih nije bila prvi izbor, ali se mladom caru nisu dopale ni pruska princeza Ana, ni saksonska princeza Sidonija, zbog čega je Sofi odlučila da ga oženi najstarijom ćerkom svoje sestre Ludovike Helenom.

Međutim, kada je 15. avgusta 1853. trebalo da upozna svoju buduću izabranicu, srce mu je ukrala njena sestra, tada 15-godišnja Elizabeta.

Iako uplovljavaju u brak, Sisi ubrzo shvata da je dvor surovo mesto, koje guši njenu slobodu i da će život morati da podredi idejama svoje svekrve.

Prva sezona dramatično se završava napetim razgovorom koji Sisi vodi sa mužem i njegovom majkom, nakon što je otkrila da je trudna, a imajući u vidu koliko je intrigantan i uzbudljiv život živela stvarna carica Elizabeta, izvesno je da ćemo dobiti još najmanje jednu sezonu ove serije.

  Najgledanije serije u periodu od 3. do 9. oktobra
  Serije na engleskom jeziku Serije na ostalim jezicima
1. "DAHMER: Monster: The Jeffrey Dahmer Story" "The Empress (1. sezona)
2. "Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes"  "High Water" 
3. "Dynasty" (5. sezona) "Little Women" (1. sezona)
4. "The Midnight Club" (1. sezona) "El Rey, Vicente Fernández"  (1. sezona)
5. "Bling Empire" (3. sezona) "Extraordinary Attorney Woo" (1. sezona)
6. "Fate: The Winx Saga" (2. sezona) "Alchemy of Souls"  (1. sezona)
7. "Cobra Kai" (5. sezona) "Young Lady and Gentleman" 
8. "Heartbreak High" (1. sezona) "Cyberpunk: Edgerunners"  (1. sezona)
9. "Stranger Things " (4. sezona) "Narco-Saints"  (1. sezona)
10. "Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes" "Diary of a Gigolo"  (1. sezona)

Kada je reč o serijama na engleskom jeziku, na samom vrhu po gledanosti je još jedno biografsko ostvarenje i to o ozloglašenom serijskom ubici Džefriju Dameru.

Reditelj serije Rajan Marfi, poznat po serijalu "Američka horor priča", za glavnu ulogu odabrao je Evana Petersa, njegovog čestog saradnika, koji od nedavno igra i Kviksilvera u filmovima o Marvelovim junacima.

Ni burne reakcije javnosti zbog činjenice da autori serije za snimanje nisu tražili dozvolu porodica stvarnih Damerovih žrtava, nije omela korisnike Netfliksa da uz nju provedu više od 200 miliona sati.

Jezivi zločini tog čoveka opisani su i u dokumentarnoj seriji, koji je na Netfliksu drugi po gledanosti u protekloj nedelji.

Novi Ginisovi rekorderi kada je reč o broju naglih prepada u jednoj epizodi, serija "The Midnight Club", takođe se našla na listi najgledanijih sadržaja i to na četvrtom mestu.

Najgledaniji filmovi

Najnoviji film Mile Kunis "Luckiest Girl Alive", o ženi naizgled savršenog života koja se iznenada suočava sa potisnutim traumama iz tinejdžerskih dana, nije uspeo da oduševi kritku, ali je ipak zauzeo prvo mesto na listi najgledanijih Netfliks filmova na engleskom jeziku.

  Najgledaniji filmovi u periodu od 3. do 9. oktobra
  Filmovi na engleskom Filmovi na ostalim jezicima
1. "Luckiest Girl Alive" "Aníkúlápó"
2. "Mr. Harrigan's Phone" "Laal Singh Chaddha"
3. "Last Seen Alive" "Old People"
4. "Blonde" "Plan A Plan B"
5. "Lou" "Togo"
6. "The Boss Baby" "Jumping from High Places"
7. "Sing" "ATHENA"
8. "Marauders" "Brazil 2002 - Behind the Scenes of Brazil's Fifth FIFA World Cup Victory"
9. "The Redeem Team" "Ranga Ranga Vaibhavanga"
10. "Minions & More Volume 1" "Saakini Daakini"

Na drugom je najnovija filmska adaptacija novele "kralja horora" Stivena Kinga "Mr. Harrigan's Phone" , dok je biografija Merilin Monro "Blonde" pala na četvrto. 

Kada je reč o filmovima koji nisu na engleskom, ubedljivo vodi novo ostvarenje iz "Nolivuda", odnosno nigerijske produkcije pod nazivom "Anikulapo", a svoje mesto nešla je nekolicina filmova iz Indije, kao i novi film Romaina Gavrasa "ATHENA" koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura