Aktuelno iz kulture

Tvorci čuvenog "Mraka" o misterijama nove serije: Šta nas očekuje u "1899" na Netfliksu

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

29/09/2022

-

08:02

Tvorci čuvenog "Mraka" o misterijama nove serije: Šta nas očekuje u "1899" na Netfliksu
Tvorci čuvenog "Mraka" o misterijama nove serije: Šta nas očekuje u "1899" na Netfliksu - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji uvrnute Netfliksove serije "Mrak" ("Dark") o putovanju kroz vreme uskoro će imati priliku da gledaju i njen nastavak, pod nazivom "1899" u režiji istih kreatora Barana bo Odara i Jantje Friz.

"Mrak", uprkos tome što je snimljen na nemačkom jeziku, stekao je planetarnu popularnost jer funkcioniše kao prava glavolomka, a tako će biti i sa njenim nastavkom.

"Postoji veliki pritisak, jer pre svega, nismo očekivali ovakav uspeh, a on je rastao iz sezone u sezonu", rekla je Friz za Entertainment Weekly.

"Onda nakon treće sezone 'Mraka' postojao je još veći pritisak jer su svi imali velika očekivanja", dodala je ona.

Scenaristkinja i producentkinja ispričala je da ju je to brinulo i kada je počela da radi na "1899", ali da se u jednom trenutku jednostavno prepustila.

"Odlučili smo da se koncentrišemo na ono što želimo da radimo i šta želimo da ispričamo", ispričala je Friz.

Serija koju su napravili govori o migrantima, putnicima velikog broda koji iz Evrope kreće ka zapadu i koji nailaze na sličan brod na otvorenom moru.

Umesto da dođu do svoje obećane zemlje, oni će se suočiti sa užasnim košmarom, koji je nagovešten u prvom trejleru.

Iako su tvorci serije bili generalno vrlo tajnoviti kada je reč o novoj seriji, za čitaoce Entertainment Weekly opisali su šta mogu da očekuju, ako odluče da pogledaju "1899", koji će biti dostupan od 17. novembra na Netfliksu.

Multikulturna i multijezična serija

Kada je serija prvi put predstavljena, najavljena je kao horor, ali Friz kaže da to nije sasvim tačna odrednica.

"Rekla bih da je drama sa elementima misterije ili možda misterija-triler. Uvek mešamo žanrove, ali njen DNK nije horor", rekla je ona.

Za razliku od "Mraka", "1899" neće biti samo na nemačkom jeziku i zapravo će biti multijezična.

"Volimo izazove i želeli smo da napravimo multijezičnu seriju koja će sve različite kulture tretirati s poštovanjem. To ne možete raditi samo na engleskom ili bilo kom drugom jeziku i samo se pretvarati da su oni iz drugačijih kultura. Samo smo želeli da imamo tu prelepu mešavinu glasova i jezika", rekao je Odar.

U seriji će moći da se čuju engleski, kineski, danski, nemački, španski, francuski i mnogi drugi jezici, a nakon što je friz napisala scenario na engleskom, u prevodu su joj pomogli prevodioci iz celog sveta.

Glumačka podela je takođe multinacionalna i čine je Andreas Pitšman, Emili Bičam, Aneurin Barnard, Flin Edvards, Migel Bernadu i mnogi drugi.

Bliska "Mraku", ali sasvim drugačija

Odar obećava da će tema biti "vrlo čudna i interesantna", ali naglašava da u "1899" neće biti putovanja kroz vreme. 

Ipak, više nisu želeli da otrkiju.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

"U njoj je mnogo DNK koja je bliska 'Mraku' u pogledu zagonetki i uključenosti publike. Ali postoje i stvari koje su potpuno drugačije u pogledu atmosfere i tonaliteta, kao i ritma i nešto intenzivnije akcije. Tako da je to sasvim posebna zverka, iako deli mnogo množda i istih mehanizama sa 'Mrakom'", ispričala je Friz, dodajući da će biti nešto što će ljubitelji 'Mraka' sigurno voleti da gledaju.

Bermudski trougao? 

Poster za seriju "1899" prikazuje brod koji se nalazi na ivici trougla usred okeana, što je podstaklo spekulacije da je tema serije "Bermudski trougao". 

"To je svakako prva asocijacija koju ljudi imaju, ali da li je to prava? Moraćete da sačekate i vidite", rekao je Odar.

Komentari (0)

Kultura