Aktuelno iz kulture

Sve o filmu "Blonde": Hit ostvarenje o životu Merilin Monro konačno dostupno na Netfliksu

Komentari

Autor: Staša Rosić

28/09/2022

-

09:40

Sve o filmu "Blonde": Hit ostvarenje o životu Merilin Monro konačno dostupno na Netfliksu
Film "Blonde" - Copyright Tanjug/Netflix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks će danas na svojoj platformi lansirati novi film o životu Merilin Monro - "Blonde" - sa Anom De Armas u glavnoj ulozi, koji je već privukao veliku pažnju javnosti. 

Adaptacija istoimene knjige Džojs Kerol Outs koja je u režiji Endrjua Dominika približava gledaocima život legendarne glumice kroz izmaštane scene iz njenih veza i brakova. 

Dominik je gotovo deset godina pokušavao da pronađe idealnu glumicu za glavnu ulogu, a navodno su na kastingu pre Ane De Armas, bile i Džesika Čestejn i Naomi Vots, ali je Kubanka koja već nekoliko godina dominira Holivudom, dobila ulogu 2019. godine. 

Pre nego što je pročitao knjigu Džojs Kerol Outs, Dominik je planirao da snimi film o serijskom ubici.

"Oduvek sam želeo da napravim priču o traumama iz detinjstva i kako to oblikuje percepciju sveta odraslih ljudi, da napravim film iz lične mitologije neke osobe. Moja originalna ideja bila je da to bude serijski ubica, ali kad sam pročitao 'Blonde' pomislio sam: 'Pa to mogu da uradim i sa glumicom i to sa malo više pijeteta'", objasnio je reditelj. 

Premijera u Veneciji

"Blonde" je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji ove godine, gde je dobio 14-minutne ovacije. 

"Istinski verujem da je Merilin Monro bila blizu nas. Bila je uz nas", rekla je De Armas tada na konferenciji za novinare.

Tanjug AP/Domenico Stinellis

 

"Ona je bila sve o čemu sam razmišljala, sve o čemu sam sanjala. Bila je sve o čemu sam mogla da govorim. Bila je sa mnom i to je prelepo. Imala sam snažan osećaj da je nešto u vazduhu i da ona odobrava ono što radimo", dodala je ona.

Glumica je rekla da je osećala težinu i tugu Merilininog lika tokom snimanja i da je dopustila da to u potpunosti iskusi i upotrebi u svom izvođenju.

"Nisam želela da se zaštitim od toga. Bilo je vrlo važno da osetim sve to", rekla je De Armas.

Film je sniman u stanu u kom je Merilin odrasla, ali i kući u kojoj je umrla, a simbolično, produkcija je počela 4. avgusta na dan njene smrti. 

"Njen trag je svuda po Los Anđelesu i film je definitivno u nekim momentima poprimio elemente seanse", rekao je Dominik.

Teška transformacija

Kada je najavljeno da će De Armas igrati holivudsku ikonu, mnogi su smatrali da zbog njenog izgovora, glumica nije pravi izbor. Međutim, iako je "Blonde" neautorizovani portret preminule glumice, njen zvanični legat objavio je saopštenje kojim je pohvalio odabir De Armas za glavnu ulogu.

Tanjug/Netflix via AP

 

"Merilin Monro je jedinstvena holivudska i pop ikona koja prevazilazi generacije i istoriju. Svaki glumac koji kroči u tu ulogu zna da ima velike cipele koje mora popuniti. Na osnovu tog trejlera, deluje da je Ana odličan izbor jer je zabeležila Merilinin glamur, ljudskost i ranjivost", naveli su u zvaničnom saopštenju.

U odbranu De Armas stao je i njen kolega Bred Pit, koji je jedan od producenata filma, rekavši da je bila "fenomenalna". 

Ipak, glumica je imala ogroman zadatak da se transformiše u tako važnu ličnost, koja je pritom imala sasvim drugačije poreklo i način života od njenog.

"Trebalo mi je devet meseci učenja dijalekta i vežbanja, kao i nekoliko seansi ADR-a (novog snimanja dijaloga, na postojeći video snimak). Bilo je iscrpljujuće. Mozak mi je bio spržen", ispričala je svojevremeno glumica o predstojećem filmu.

Da bi ličila na legendarnu glumicu, De Armas je morala svakodnevno da po nekoliko sati sedi u frizerskoj stolici, gde su joj skrivali njenu prirodnu kosu specijalnim maskama, na koju bi posle stavljali različite perike.

Prinstscreen YouTube/Netflix

 

Međutim, fizičke pripreme su bile lake u odnosu na emocionalne i psihološke, jer je morala da uđe u jedan vrlo kompleksan lik.

"Njen život nije bio jednostavan, jer morate zaista da uđete duboko u taj period i ono što joj se desilo, njenu priču. Bilo je vrlo intenzivno. Prošla je mnogo toga što nije bilo lako u to vreme, a ne bi bilo ni sada. Imala sam sreću što sam imala više meseci da se pripremim. Obično nemamo taj luksuz i moramo da žurimo s projektom, ali sam ja zaista imala vremena da je proučim. O njoj imam toliko materijala, toliko toga da gledam i slušam. To sam i uradila i mislim da je rezultat izuzetan i vrlo potresan", rekla je tada De Armas.

Smrt usled "ekstremnog očajanja"

Autorka knjige "Blonde" Džojs Kerol Outs pohvalila je film i navela da je De Armas svakodnevno i po četiri sata provodila u šminkerskoj stolici, kako bi se transformisala u Monro, baš kao što se Norma Džin Bejker pretvarala u svoju scensku ličnost.

"To je fantastičan imidž, ali oživeti ga znači pretrpeti veliku nelagodu", objasnila je Outs.

"Kako je Merilin starila i dalje su joj davali uloge koje bi igrale starlete i ona se osećala poniženom. Ne možete nastavljati da igrate glupu plavušu dok se bližite četrdesetoj godini", rekla je ona.

Tanjug/Netflix via AP

 

"Neki ljudi kažu da se ubila. Ja ne mislim da je to obavezno slučaj. Mislim da je možda umrla od nečega kao što je ekstremno očajanje. Stekla je slavu u svetu, ali to nije identitet s kojim možete živeti. To je identitet sačinjen od mnogo novca za mnogo muškaraca, ali ne baš za nju samu. Kada je umrla u 36. godini, nije imala novca ni za normalnu sahranu", istakla je spisateljica.

Samo za starije od 17 godina

"Blonde" je takođe prvi Netfliksov film koji ima oznaku da je samo za starije od 17 godina, ali De Armas kaže da joj ta odrednica nije najjasnija.

"Mogu da vam nabrojim niz serija ili filmova koji su daleko eksplicitniji i imaju više seksualnog sadržaja od 'Blonde', ali da bismo ispričali ovu priču, bilo je važno da vidimo sve te trenutke u Merilininom životu koje su dovele da završi kako je završila. To je moralo biti objašnjeno", rekla je glumica.

Ona je rekla da je "kao i svi na setu", morala da bude izložena određenoj dozi neprijatnosti, ali ne žali zbog toga.

"Nisu sve samo superherojski i akcioni filmovi. Srećna sam što sam njihov deo, ali postoji i nešto drugo za čim žudim, a to su drugačiji filmovi sa rediteljima kakav je Endrju", dodala je ona.

"Jedan od najboljih"

Bez obzira na odrednicu "17+", reditelj je za Screen Daily ranije objasnio da nigde ne bi stigao sa tim filmom, da nije bilo #MeToo pokreta.

"Obično nikog ne zanimaju takve stvari, kako je biti devojka koja nije voljena ili kako je proći kroz holivudsku mašinu za meso", izjavio je on i dodao da "Blonde" takođe kritikuje "američke svete krave", kao što su predsednik Džon F. Kenedi i bivši Merilinin muž Džo Dimađio, koji je važio za jednog od najpopularnijih sportista svog vremena.

Tanjug/Netflix via AP

 

On je izrazio uverenje da bi "Blonde" mogao da bude "jedan od deset najboljih filmova ikada snimljenih", jer govori o stanju čoveka.

"Priča priču o tome kako trauma iz detinjstva oblikuje odraslu osobu koja je razdvojena između javnog i privatnog dela svoje ličnosti", istakao je reditelj, dodajući da u filmu ima "vrlo malo dijaloga".

Film "Blonde" biće dostupan na Netfliksu od 28. septembra.

Komentari (0)

Kultura