Poznati

Tragedija jedne zvezde i mit koji živi: Pet manje poznatih činjenica o životu Merilin Monro

Komentari

Autor: Euronews / Tanjug

05/08/2022

-

20:12

Tragedija jedne zvezde i mit koji živi: Pet manje poznatih činjenica o životu Merilin Monro
Merilin Monro - Copyright AP/Matty Zimmerman

veličina teksta

Aa Aa

Šest decenija nakon prerane smrti jedne od njaboljih i najlepših glumica svih vremena, Merilin Monro, fatalna plavuša, pevačica i model, rođena kao Norma Džin Mortenson i dalje fascinira.

Od tog 5. avgusta 1962. godine kada je svet obišla vest da je u 36. godini nađena mrtva u svojoj sobi, kontroverze i intrige vezane za njen ljubavni život, ali i smrt, a koje su išle i do Džona Kenedija, američkog predsednika i njegovog brata, punile su stranice svih svetskih časopisa.

Bila je jedna od najvećih zvezda sredinom 20. veka zahvaljujući i komedijama "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Princ i igracica", "Majmunska posla" i "Neki to vole vruće". Za ulogu u tom filmu dobila je Zlatni globus.

Njen lik i ime prisutni su svuda, a čuveni portret iz 1964. godine, Endija Vorhola, u maju je prodat na aukciji za 195 miliona dolara, čime je postavljena nova rekordna cena jednog umetničkog dela nekog američkog umetnika. Taj isti čuveni lik našao se i na Air Max patikama Nike "Vorhol/Monro", a postao je i Lego reprodukcija. 

Tanjug/AP/Ted Shaffrey

 

Pre čuvenog pisca Artura Milera bila je dva puta u braku, prvi put se udala sa 16 za radnika u fabrici aviona Džejmsa Dafertija, a nakon toga za bejzbol zvezdu Džoa Dimađa, od kojeg se brzo razvela.

Jedanaest godina stariji Artur Miler i ona venčali su se 1956. godine, a pet godina kasnije ostala je u drugom stanju. Nažalost, imala je spontani pobačaj, a potom još dva puta.

Borila se sa velikim problemima sa mentalnim zdravljem koji su kulminirali na snimanju filma "Neprilagođeni", za koji je Miler pisao scenario imajući upravo nju u vidu.

AP/Bob Dear

Merilin sa Arturom Milerom

Umela je da kaže "u Holivudu ti plaćaju hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu".

"Kažem vam: u detinjstvu me niko nije želeo. Pred vama je usamljena devojka koja ima ideju da se probudi i nađe način kako da san postane stvarnost. Ja sam Merlin Monro, i to je moja priča o Pepeljugi", rekla je ona u jednom intervjuu.

Detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima jer ju je otac ostavio, a majka je poslata u bolnicu za mentalno obolele. Pošto je često menjala hraniteljske porodice, nije uspevala da isprati školske obaveze i kada su i njeni poslednji hranitelji rešili da se presele, ona se udala za tadašnjeg dečka, kako se ne bi ponovo vratila u dom.  

AP/AP Photo

 

Počela je rano da radi kao model i vrlo brzo, fotografi su se utrkivali ko će da je fotografiše. Na prvu audiciju za studio  20th Century Fox otišla je 1946, nakon čega je dobila ugovor i nedeljnu platu od 125 dolara. Promenila je ime i počela da snima filmove, od kojih su mnogi stekli status kultnih.

Pomogla je karijeru Ele Ficdžerald, obećavajući vlasnicima kluba da će biti njihov gost svake večeri, ako daju šansu talentovanoj pevačici. Ela Ficdžerald i danas, više od četvrt veka nakon smrti, važi za kraljicu džeza.

Alkohol, narkotici, tablete... gubljenje uloga u filmovima i često bolnicko lečenje ruinirali su joj život. U maju 1962. imala je poslednji javni nastup pevajući rođendansku pesmu predsedniku Džonu Kenediju.

U policijskom saopštenju pisalo je da je izvršila samoubistvo.

Autopsija je pokazala da je umrla od "akutnog trovanja barbituratima". Bočice sa pilulama nađene su pored njenog kreveta, ali ne i čaša sa vodom sa kojim bi ih popila. Čudno je bilo i to što u njenom stomaku, kako su pisali mediji, nije bilo ostataka pilula, ali i to što je služavaka Junis Murej vremenom menjala iskaze.

Prijatelju Frenku Sinatri se poverila da Kenediju nije bila "ništa više od tela". Kratku aferu imala je sa čuvenim francuskim pevačem Ivom Montanom.

AP/AP Photo

Merilin i Džo Dimađo

Mnogi smatraju da je Džo Dimađo bio njena najveća ljubav a i on se, za razliku od Milera i Dafertija nikada nakon nje nije oženio. Organizovao je njenu sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda jer su joj oni "samo nanosili bol".

Bez ozbira na čuveni hit Eltona Džona "Good Bye, Norma Jean" vreme je pokazalo da još nije došao dan da se svet oprosti od, prema ocenama Američke filmske industrije, jedne od 10 najboljih glumica u istoriji čovečanstva, a što između ostalog i potvrđuje film "Blonde", sniman sa budžetom od 22 miliona dolara, a čija se premijera na Netfliksu očekuje krajem septembra. Ulogu Merilin Monro dobila je Ana De Armas.

U znak sećanja na veliku zvezdu Euronews objavio je pet manje poznatih činjenica o njoj:

Njen prepoznatljivi glas morala je da "glumi"

Prepoznatljivi glas Merilin Monro koji zvuči kao da je uvek blago zadihana, rezultat je toga što je pred kamerama morala da skriva mucanje koje ju je pratilo od detinjstva.

AP/AP Photo

Sa prijateljicom Elom Ficdžerald

Želela je da spava sa Albertom Ajnštajnom "iz zabave"

Los Angeles Times objavio je svojevremeno intervju sa glumicom Šeli Vinters, koja je bila cimerka Merilin Monro. Ona je tada otkrila da je njena koleginica imala listu muškaraca sa kojima je želela da spava "iz zabave", a među njima je bio i fizičar Albert Ajnštajn. 

"Kad je umrla, primetila sam da je imala njegovu fotografiju sa autogramom u srebrnom ramu na belom klaviru", rekla je Vinters.

Preobratila se u judaizam pre nego što se udala za Artura Milera

Treći brak Merilin Monro, nakon razvoda od Džejmsa Doertija, a kasnije i igrača bejzbola Džoa Dimađa bio je sa dramaturgom Arturom Milerom. 

Venčali su se tek pošto je Merilin uzela njegovu veru, a na intimnoj ceremoniji po jevrejskim običajima, mladu je predao glumac i reditelj Li Strasberg.

Haljina koju je nosila na Kenedijevom rođendanu sašivena je na njoj

Jedan od najprepoznatljivijih trenutaka američke istorije pop-kulture je njeno izvođenje pesme "Happy Birthday" predsedniku Džonu F. Kenediju 1962. godine.

Za tu priliku, ona je nosila bež haljinu prekrivenu kristalima, tako usku, da je morala da bude sašivena na njoj.

Kada je 1999. ponuđena na aukciji, postigla je rekord dostigavši cenu od 1,26 miliona dolara. Kupio ju je Riplijev muzej,  koji je nedavno naišao na osude javnosti zato što je rijaliti zvezdi Kim Kardašijan dozvolio da nosi Merilininu haljinu na Met gala zabavi.

Četvrtinu imovine ostavila je svojoj psihoterapeutkinji

Veruje se da je Merilin počela da posećuje svoju doktorku Marijan Kris 1957. godine i da je duže radila sa njom, nego sa bilo kojim drugim psihoanalitičarem.

U njenom testamentu, četvrtinu imovine ostavila je upravo njoj, naglasivši da novac treba da se koristi za nastavak rada psihijatrijskih institucija ili grupa, koje Kris odabere.

Nakon smrti Kris, deo bogatstva Merilin Monro doniran je Centru za studije psihoanalize "Ana Frojd" i lečenju dece u Londonu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin