Aktuelno iz kulture

Mesec horora i misterija: Šta nas očekuje u oktobru na Netfliksu

Komentari

Autor: Staša Rosić

03/10/2022

-

19:38

Mesec horora i misterija: Šta nas očekuje u oktobru na Netfliksu
Mesec horora i misterija: Šta nas očekuje u oktobru na Netfliksu - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Praznik Noć veštica traje samo 24 sata, ali je zato na zapadu obično celi oktobar u znaku te neobične svetkovine. Zato nas svake jeseni obično dočeka izobilje horora, misterija i trilera, osmišljenih za ljubitelje tih žanrova u sve dužim i hladnijim noćima.

Netfliks već godinama sledi ovaj trend i na svojoj platformi pretplatnicima nudi izobilje novih, zastrašujućih sadržaja - od dokumentarca o serijsom ubici do nove ekranizacije dela Stivena Kinga.

Predstavljamo vam nekoliko takvih noviteta:

"Mr. Harrigan’s Phone" (5. oktobar)

Ekranizacija novele Stivena Kinga iz zbirke "If it Bleeds" biće prikazana premijerno 5. oktobra. 

Priča prati dečaka Krega iz malog grada, koji se sprijatelji sa povučenim, starijim milijarderom gospodinom Hariganom. Neobične drugare povezuje ljubav prema telefonima i knjigama, ali kad čovek umre, dečak otkriva da se njihovo prijateljstvo ne prekida. 

On, naime, uspeva da se sa pokojnikom poveže preko telefona koji je sahranjen s njim.

U filmu igraju Donald Saderlend Džejden Martl, Kirbi Hauel Batist i mnogi drugi.

"Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes" (7. oktobar)

Priča o monstruoznom serijskom ubici Džefriju Dameru o kom je Netfliks snimio izuzetno popularnu igranu seriju, sada dobija i dokumentarac, u koji su uključeni mnogi koji su ga susretali na njegovom putu.

Reč je o trećem delu "Razgovora sa ubicom" Džoa Berlingera koja je igrom slučaja posvećena upravo Dameru.

Više o njemu i igranoj seriji koja je u prvoj nedelji prikazivanja oborila rekord po gledanosti na Netfliksu, možete pročitati u odvojenom tekstu.

"Island of the Sea Wolves" (11. oktobar)

Mali predah od horor tematike ovog meseca nudi uzbudljiva dokumentarna serija "Island of the Sea Wolves" o divljini ostrva Vankuver, gde bujaju najrazličitiji oblici živog sveta - od beloglavog orla do vukova.

Glas u ovoj zanimljivoj seriji o prirodi pozajmljuje poznati glumac Vil Arnet.

"The School For Good and Evil" (19. oktobar)

U selu Galvadon dve najbolje drugarice Sofi (Sofija Ana Karuzo) i Agata (Sofija Vajli) imaju različite snove: jedna da postane princeza, a druga veštica.

Jedne noći punog meseca moćna sila odnosi ih u Školu za dobre i zle ali ne u odeljenja koja su želele.

Na čelu Škole za zle je Lejdi Leso (Šarliz Teron) koja dočekuje Sofi, dok Agatu nadgleda dobra profesorka Dauvi (Keri Vošington). Devojčice od direktora škole (Lorens Fišburn), međutim, saznaju da mogu zameniti mesta, ali tek kad ispune određene zadatke.

"Guillermo Del Toro's Cabinet Of Curiosities" (25. oktobar)

Maštoviti reditelj Giljermo Del Toro, poznat po ostvarenjima kao što su "Panov lavirint", "Đavolja kičma" i "Oblik vode", vodi nas ovog puta kao uvodni pripovedač u svoju antologijsku seriju insprisanu "Zonom sumraka".

Ova poslastica za ljubitelje horora u potpunosti je delo ovog oskarovca i sastoji se od osam epizoda, u kojima gostuju različiti reditelji i glumci. 

"Na zapadu ništa novo" (28. oktobar)

Nova ekranizacija kultnog romana Eriha Marije Remarka na nemačkom jeziku prati tinejdžera Paula Baumera i njegove prijatelje Alberta i Mjulera koji se dobrovoljno prijavljuju da se priključe nemačkoj vojsci.

Međutim, ubrzo u njima počinje da se gasi patriotski žar i počinju da uviđaju brutalnu realnost rata.

Paulov doživljaj neprijatelja, dobra i zla, ispravnog i pogrešnog uskoro počinje da se ruši, ali svoju borbu mora da nastavi do kraja, bez obzira na to šta o njoj misli.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu i dobio visoke ocene publike i kritike.

Komentari (0)

Kultura