Aktuelno iz kulture

Festival na Paliću odaje priznanje rumunskoj producentkinji: Ada Solomon dobija nagradu "Underground spirit"

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

15:55

Festival na Paliću odaje priznanje rumunskoj producentkinji: Ada Solomon dobija nagradu "Underground spirit"
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Rumunska producentkinja Ada Solomon dobitnica je nagrade "Underground spirit", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Ada Solomon je producirala filmove predstavljene i nagrađivane na najprestižnijim festivalima, među kojima su "Baksuzni kres ili luda pornografija" (Radu Žudea, 2021. osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, "Aferim!" (Radu Žude, 2015. osvojio Srebrnog medveda u Berlinu) i "Pozicija deteta" (Kalin Peter Necer, 2013. pripala nagrada "Zlatni medved" u Berlinu).

Bila je zadužena za produkcijske usluge za projekte, poput "Kalas zauvek" Franka Zafirelija i "Toni Erdmann" rediteljke Maren Ade, koji je nominovan i za Oskara.

"U poslednjih 25 godina samo je jedan producent odgovoran za dva dobitnika Zlatnog medveda na Berlinalu: Rumunka Ada Solomon.. Osvajanje dva Zlatna medveda je dovoljno retko, učiniti to preko dva različita reditelja zaista je istorijsko dostignuće. Solomon, odgovorna za brojne filmove prikazane na Festivalu evropskog filma Palić tokom godina, zaista je sila prirode na sceni producenata. Oduševljeni smo što smo prepoznali njena dosadašnja postignuća, u iščekivanju decenija filmskih poslastica koji tek predstoje", obrazložio je odluku o nagradi Nil Jang, selektor programa "Mladi duh Evrope" i "Paralele i sudari" na Festivalu evropskog filma Palić.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program, u okviru kojeg će biti prikazana ostvarenja "Aferim!", "Toni Erdmann" i "Pozicija deteta".

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura