Aktuelno iz kulture

Pariski šik u Beogradskoj filharmoniji: Ulaznice za stajanje na koncertu posvećenom "Gradu svetlosti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

14:46

Pariski šik u Beogradskoj filharmoniji:  Ulaznice za stajanje na koncertu posvećenom "Gradu svetlosti"
Pariski šik u Beogradskoj filharmoniji: Ulaznice za stajanje na koncertu posvećenom "Gradu svetlosti" - Copyright Benjamin Ealovega

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija izvodi atraktivan repertoar u znaku Pariza, zajedno sa dirigentom Bendžaminom Švorcom, u petak 3. februara na Kolarcu (20č). Na programu su dela Debisija, Ravela i Geršvina, a kao solista nastupa pijanista Sedrik Tibergen.

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do Pariza i predstavlja program koji verno dočarava Grad svetlosti. Publiku očekuju senzualne melodije, kolorit i muzičke ekstravagancije. "Obilazak" započinje "Prelidom za popodne jednog fauna" Debisija, a trijumfuje uz ekstatični "Valcer“ Ravela.

Sedrik Tibergen, francuski pijanista zavidne međunarodne karijere posebno hvaljen zbog svestranosti i širokog repertoara, predstavlja se prvi put uz Ravelov Klavirski koncert u Ge-duru. U kompoziciji se čuje upliv džeza koji je tridesetih godina prošlog veka godina bio izuzetno moderan širom Evrope, kao i bluza koji se naročito razvijao u Americi.

Nurit Mozes

Bendžamin Švorc

Džezersko podgrevanje atmosfere kulminaciju će imati u Geršvinovom orkestarskom hitu "Amerikanac u Parizu". Filharmoničari će prikazati utiske koje doživljava jedan Amerikanac šetajući ulicama Pariza. A kako zvuči pariske taksi sirene, dočaraće perkusionisti svirajući na trubicama koje su ovom prilikom specijalno pojačanje instrumentarijumu. Geršvinova kompozicija nastala je kao porudžbina Njujorške filharmonije i premijerno je izvedena pre 95 godina, a kompozitor je specijalno za ovu priliku doneo četiri sirene pariskog taksija, u želji da američkoj publici što vernije prikaže atmosferu grada.

Filharmonijska publika će ovom prilikom upoznati Bendžamina Švorca, šefa-dirigenta Državnog rajnskog simfonijskog orkestra, za koga kritičari imaju samo reči hvale zbog intenziteta muziciranja i jasne vizije u interpretacijama. Koncert posvećen Parizu je rasprodat, a Filharmonija uvodi 50 ulaznica za stajanje koje će biti u prodaji u petak uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura