Aktuelno iz kulture

Portret šampiona: Kako je Ugo Rondinone pretvorio Rodžera Federera u tajnu leteću skulpturu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Credit Suisse

01/02/2023

-

18:22

Portret šampiona: Kako je Ugo Rondinone pretvorio Rodžera Federera u tajnu leteću skulpturu?
profimedia/Pintskrin/Credit Suisse - Copyright profimedia/Pintskrin/Credit Suisse

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski teniser Rodžer Federer tajno je bio model za veliko delo umetnika Uga Rondinonea. Kako je otkriveno u dokumentarcu "Poretret šampiona" koji prati tenisku legendu, Federer se za potrebe izložbe vajara "pretvorio" u leteću figuru.

Izložba je održana u crkvi Skola Grande San Điovani Evangelista na prošlogodišnjem Bijenalu u Veneciji. 

Rondinone je, kako navodi, na ideju o letećim figurama došao pre tri ili četiri godine, inspirisan umetnicima na trapezu koji stvaraju efekat letenja.

Kada ga je Skola Grande pozvala da uradi umetničku instalaciju u crkvi, osmislio je da leteće figure budu kamuflirane kao oblaci.

Pravljenje dela bilo je fizički izazovno, zahtevalo je da Federer, u svojoj transformaciji u tajni model "Claud siks", bude vezan za pojas i da mu lice i uši budu potpuno pokriveni materijalom za livenje, navodi se u saopštenju na veb stranici Credit Suisse.

"Kada ga vidim kako se kreće po terenu, vidim čoveka koji može da leti, pa sam pomislio da je dobro da napravim od njega leteću osobu", rekao je Rondinone. 

Federer je pristao na učešće u ovom poduhvatu ističući da mu je rad sa Rondinoneom bio velika čast.

"Ovo je nešto uzbudljivo samo po sebi jer te izvlači iz normalnog sveta i na neki način te baca u drugi svet... Ali u umetnosti, ja sam malo nov i još uvek imam toliko da da naučim", kaže Federer.

Dodaje da je biti deo ovog procesa nešto što ga je oduševilo. 

"Na teniskom terenu imam svoj reket, koji je za mene kao Torov čekić. U donjem vešu, u pojasu, koji visi, očigledno je sasvim drugačija situacija".

Dokuentarac "Portret šampiona", koji prati Federera od kraja 2020. godine, preko njegovog povlačenja iz profesionalnog tenisa do njegove transformacije u tajni model Cloud Sik u Rondinonovoj instalaciji producirao je NBCUniversal u saradnji sa Credit Suisse.

Komentari (0)

Kultura