Aktuelno iz kulture

Ko je Andrea Rajzboro, koja je svojom nominacijom za Oskara uzdrmala temelje Holivuda

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2023

-

07:11

Ko je Andrea Rajzboro, koja je svojom nominacijom za Oskara uzdrmala temelje Holivuda
Ko je Andrea Rajzboro, koja je svojom nominacijom za Oskara uzdrmala temelje Holivuda - Copyright Printscreen YouTube/Crypto Plumber, Rotten Tomatoes Trailers, Movie Coverage

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je glavna glumica jednog nezavisnog filma, koji je na blagajnama zaradio svega 27.000 dolara, uspela da dobije nominaciju za Oskara veliki deo javnosti dočekao je s oduševljenjem, ali je istovremeno izazvala veliku pometnju u Akademiji filmskih umetnosti i nauka.

Reč je o glumici Andrei Rajzboro, koja je maestralno odigrala glavnu ulogu u ostvarenju "To Leslie", a koja je oduševila čak i mnogo poznatije koleginice poput Kejt Vinslet, Šarliz Teron, pa čak i Kejt Blančet, koja je i sama nominovana za Oskara.

Međutim, Akademija je zbog toga pokrenula postupak za preispitivanje kampanje kojom se poslužila Rajzboro, zbog sumnje da je njen menadžer kontaktirao članice akademije da lobiraju za nju, što je protivno pravilima dodele Oskara.

Srećom po Rajzboro, ali i sve one koji su je podržavali, odlučeno je da njena nominacija ostane, ali su najavljene promene koje bi u budućnosti dodatno ograničile mogućnost zloupotrebe.

Ko je Andrea Rajzboro?

Iako je u žižu šire javnosti dospela tek sada, glumica Andrea Rajzboro je skoro dve decenije aktivna u Holivudu. Njen najnoviji film "To Leslie" zasnovan je na istinitoj priči o samohranoj majci koja je dobila novac na lutriji, a potom ga u kratkom vremenskom roku potrošila. Ona godinama kasnije pokušava da vrati svoj život u kolosek, dok bije bitku sa zavisnošću od alkohola. 

profimedia

 

Rajzboro je rođena 20. novembra 1981. godine u Engleskoj. Prvu značajnu ulogu imala je u televizijskom filmu "Dug put do Finčlija" iz 2008. godine u kome je igrala mladu Margaret Tačer. Ova uloga donela joj je nominaciju za televizijsku BAFTU, a 2013. godine bila je nominovana i za nagradu BAFTA za buduću zvezdu.

Najposvećenijim ljubiteljima filma poznata je po sporednim ulogama u komedijama "Bezbrižna Popi" (2008) i "Proizvedeno u Dagenhamu" (2010), dramama "W.E." (2011) i "Igrač iz senke" (2012), akcionom filmu "Zaborav" (2013), kao i po naslovnoj ulozi u hororu "Mendi" (2018). Takođe igrala je i u najnovijem filmskom hitu "Amsterdam".

Predstavljamo vam još neke upečatljive uloge Andree Rajzboro:

"Brighton Rock" (2010)

Adaptacija krimi romana Grahama Grina bila je jasan signal njenog talenta. "Brighton Rock" prati Rouz (Rajzboro) koja se zaljubljuje u člana bande Pikija Brauna (Sem Rajli), dok njena šefica (Helen Miren) pokušava da je spase životne greške.

 "Proizvedeno u Dagenhamu" (2010)

Godina 2010. bila je važna u karijeri Rajzboro, a komedija prepuna izvrsnih britanskih glumica, među kojima su Seli Hokins, Miranda Ričardson i Rozamund Pajk, svakako je bila kruna njenog dotadašnjeg rada.  

Rajzboro je zablistala kao Brenda, jedna od radnica koje su pokrenule protest i zahtevale jednake plate tokom štrajka šivačica 1968. 

"Shadow Dancer" (2012)

Britansko-irska špijunska drama smeštena u Belfastu omogućila je Rajzboro da prikaže raspon svog glumačkog talenta u ulozi žene koja mora da špijunira sopstvenu porodicu.

Uz nju igraju i Klajv Oven i Džilijan Anderson.

"Oblivion" (2013)

U manje poznatom, ali zabavnom naučno-fantastičnom filmu, Rajzboro je igrala uz Toma Kruza. Njih dvoje glumili su bračni par na Zemlji pogođenoj katastrofom, ali će se ispostaviti da jedno o drugom ne znaju onoliko koliko su na početku mislili.

Iako s protokom filma njen lik polako postaje sporedni, glumica je uspela da autentično predstavi dva lica svog lika. 

"Staljinova smrt" (2017)

Rajzboro retko igra komične uloge, ali se u njima odlično snalazi. Dokaz je film "Staljinova smrt", u kom igra Staljinovu ćerku Svetlanu nakon smrti njenog oca.

Komentari (0)

Kultura