Aktuelno iz kulture

Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svetu

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

08/02/2023

-

10:17

Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svetu
Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svetu - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljena glumica Branka Veselinović, koja je u septembru prošle godine na 104. rođendan dobila titulu najstarije glumice na svetu, preminula je danas u svom domu u Beogradu.

Nekadašnja prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je upisana kao najstarija Beograđanka i najstarija živa umetnica na svetu.

Pre Branke, najstarija glumica na svetu bila je njena vršnjakinja Marša Hant, koja je preminula 7. septembra.

Rođena je u Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete od oca Aleksandra i majke Jovanke. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište. Imala je 19 godina kada je stala na scenu u Novom Sadu, na kojoj je igrala do 1940.

Posle rata, tačnije od 1947. i osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je član tog ansambla. U ovom teatru igrala je u prvoj predstavi, u komadu "Kralj Betajnove", a tu je i upoznala kolegu, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012), s kojim je proživela dug i srećan brak.

Printscreen YouTube/RTS TV lica, kao sav normalan svet

 

Za ulogu Gine u Nušićevoj ''Ožalošćenoj porodici'' 1964. osvaja prestižnu "Sterijinu nagradu'', a osim po brojnim ulogama u pozorištu za koje je dobijala prestižna prizanjana i nagrade, širom ondašnje Jugoslavije bila je popularna i kao stalni član ekipe omiljene emisije Radio Beograda ''Veselo veče".

Govorila je nekoliko svetskih jezika, bila je doživotni ambasador Unicefa i počasni stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, ali i vatrogasni oficir.

"Uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim titulama. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti", kazala je jednom prilikom legendarna glumica i humanitarac, jedna od retkih osoba koju javnost nije viđala bez osmeha na licu.

Branka često i ponavlja da je važno voleti ljude i da, ako ne umemo da praštamo, naučimo.

"Prevaziđite povređenost i nastavite dalje, baš kao što nas uči pravoslavlje. Odrasla sam u veri, ljubavi, pažnji i toplini i s vremenom sam naučila kako to da podelim s drugima, jer se život sastoji od dubokih istina, radosti i tuge. Želela sam da i u živote najmlađih, kao i najstarijih, unesem malo radosti. Nikakav rad u pozorištu nije toliko strašan u odnosu na onaj u hiljadama bolnica koje sam obišla, ne samo kod nas nego i u Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj, Australiji, Meksiku... Morala sam, bilo je mnogo unesrećenih kojima su bili potrebni uteha i zaborav", reči su Branke, "Žene životnog stila" - titule koju je ponela za 2018. godinu.

Komentari (0)

Kultura