Aktuelno iz kulture

Ani Petrović za knjigu "Stripoterapija" uručena nagrada "Dušan Radović"

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

14:34

Ani Petrović za knjigu "Stripoterapija" uručena nagrada "Dušan Radović"
Ani Petrović za knjigu "Stripoterapija" uručena nagrada "Dušan Radović" - Copyright Kreativni centar/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Književnica i ilustratorka Ana Petrović danas je primila nagradu "Dušan Radović" za svoju knjigu "Stripoterapija" na svečanosti u Biblioteci grada Beograda, osnivača ovog prestižnog priznanja.

"Ovu nagradu posvećujem 'svima nama', baš kako glasi i posveta na mojoj knjizi. Dok sam radila 'Stripoterapiju', imala sam samo jedan cilj, da se osećam dobro. Mogu se pohvaliti da sam u tome i uspela. Taj put nije bio nimalo lak", obratila se laureatkinja povodom nagrade "Dušan Radović" za njenu knjigu "Stripoterapija" (2022) u izdanju kuće "Kreativni centar". 

Petrović je rekla u svom govoru da se trudila da taj njen put prikaže što iskrenije u formi stripa: čega nema u rečima, ima u crtežu, i obrnuto. 

Nagrađena autorka se zahvalila svima koji su joj pomogli da od prve teške i mračne strane stigne do poslednje vedre i tople. 

"Prikazala sam da na tom trnovitom putu nisam bila sama. Na prvom mestu se zahvaljujem levoj moždanoj hemisferi stripa, mojoj psihoterapeutkinji Tijani Mirović iz Psihološkog savetovališta 'Mozaik'. Knjiga je nastala na osnovu naših razgovora. Tijana je umela ovu priču da razume, iskreno odreaguje i pomogne mi da je iznesem na površinu, i zato se Tijani zahvaljujem levom, jer je leva hemisfera od srca", sa puno emocija je isticala laureatkinja Petrović, inače diplomac na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, bavi se ilustrovanjem i opremanjem knjiga i drugih publikacija za decu. 

Kreativni centar/Promo

 

Ona je otkrila da je izdavačka kuća "Kreativni centar" isto godište, njen vršnjak, osnovana 1989., te da možda ništa nije slučajno, i da su upravo te godine devedesetih bile veoma nezgodne za one koji se bave kulturom za decu. 

Petrović je uz knjige ovog izdavaštva naučila slova i zavolela čitanje i uz ilustracije Dobrosava Boba Živkovića je naučila da crta i zavolela vizuelnu umetnost. 

"Posebno se zahvaljujem Dušku Radoviću, odrastala sam uz njegove pesme, priče, drame, TV emisije. Odlazila sam uvek u Malo pozorište 'Duško Radović' sa bratom, kad smo bili mali, a moj vrtić se baš zvao 'Povetarac'. Od Duška sam naučila da se igram rečima, da ih izvrćem i prevrćem, postavim na svoje mesto bez viška i manjka. I još važnije, Duško Radović me je naučio da se od neprijatnih tema ne sme okretati glava, već o njima treba govoriti iskreno i hrabro uz određenu dozu humora. Učim i dalje", zaključila je Ana Petrović. 

Stručni žiri je radio u sastavu - Miloš Radović, predsednik i članovi: profesor dr Zorica Hadžić i profesor dr Zorana Opačić.

Predsednik žirija je danas pročitao detaljno obrazloženje u kome je istakao da je knjiga "Stripoterapija" bila poznata i popularna i pre nego što je došla do izdavanja, te podsetio da je projekat plasiran na socijalnim mrežama. 

"Njena veština da komunicira sa publikom odraslom na društvenim mrežama, učinila je ovu hibridnu knjigu, koja je progovorila jezikom stripa veoma intrigantnom ovogodišnjem žiriju. Autorka knjige Ana Petrović je pisac i ilustrator, ali njeni crteži ne ilustruju tekst, već reč i slika nastupaju zajedno i ravnopravno. Slikovita i duhovita priča o psihoterapeutkinji i njenoj pacijentkinji koju zastupa nagrađena autorka otvara teme i probleme modernog sveta", naglasio je Miloš Radović, sin Duška Radovića, i dodao da se savremeni mladi čitalac lako prepoznaje u ovom strip - govoru. 

Kreativni centar/Promo

 

U obrazloženju žiri je naveo i to da "Stripoterapija" veoma liči na Duška Radovića i način njegove komunikacije sa čitaocima i gledaocima - svedeno, kratko, duhovito, jasno, te da najviše podseća na njegova rana dela kao Tv serijali "Na slovo, na slovo" i "Laku noć, deco". 

"Tako se komunicira i danas. Mnogi misle da bi u današnjem vremenu bio kralj Tvitera, jer se uvek zalagao za jezgrovit, humoran izraz, za poštovanje čitaoca i njegove inteligencije. Takva je i Ana Petrović, naša ovogodišnja dobitnica nagrade "Dušan Radović". Zato smo je nagradili", zaključio je Miloš Radović ispred žirija. 

Autorka i ilustratorka Ana Petrović objavila je nagrađenu knjigu za izdavačku kuću "Kreativni centar" 2022. godine.

U užem izboru za ovu književnu nagradu stvaralaštva za decu, pored laureata, našli su se i sledeći naslovi: "Mika" Jelene Angelovski (Službeni glasnik), "Pisma iz Verzuniuma" Stevana Miloševića (Pčelica), "Novčić sudbine" Ivane Nešić (Kreativni centar) i "Bio jednom jedan strah" Jovice Tišme (Laguna).

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. Nagradu “Dušan Radović" koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova u prethodnoj godini. 

Nagrada se sastoji od: skulpture, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prethodni, ujedno i prvi dobitnik ove nagrade je pisac Dejan Aleksić za svoju knjigu "Malo malo pa slon" (Udruženje “Imam ideju”, 2021).

Delo “Stripoterapija” autorke i ilustratorke Ane Petrović u dopunjenom izdanju, sa društvenih mreža, preselilo se u izdavaštvo, i objavljeno je polovinom oktobra 2022. godine.

Knjiga predstavlja kolekciju stripova koji hrabro i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju.

Komentari (0)

Kultura