Aktuelno iz kulture

Branka Veselinović biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

14:50

Branka Veselinović biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana
Branka Veselinović biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana - Copyright Printscreen YouTube/RTS TV lica, kao sav normalan svet

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Branka Veselinović biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je danas Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Vreme komemoracije i sahrane Veselinović, koja je premibnula danas u 105. godini života, biće naknado saopšteno, navedeno je iz JDP-a.

"Njen jedinstven život, njen humanitarni rad i posvećenost pozorištu i pozorišnoj umetnosti zauvek su obeležili jednu epohu i istoriju JDP-a", poručila je direktorka pozorišta Tamara Vučković Manojlović.

Nekadašnja prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je upisana kao najstarija Beograđanka i najstarija živa umetnica na svetu.

Rođena je u Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete od oca Aleksandra i majke Jovanke. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište. Imala je 19 godina kada je stala na scenu u Novom Sadu, na kojoj je igrala do 1940.

Posle rata, tačnije od 1947. i osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je član tog ansambla. U ovom teatru igrala je u prvoj predstavi, u komadu "Kralj Betajnove", a tu je i upoznala kolegu, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012), s kojim je proživela dug i srećan brak.

Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" 1964. osvaja prestižnu "Sterijinu nagradu'', a osim po brojnim ulogama u pozorištu za koje je dobijala prestižna prizanjana i nagrade, širom ondašnje Jugoslavije bila je popularna i kao stalni član ekipe omiljene emisije Radio Beograda "Veselo veče".

Govorila je nekoliko svetskih jezika, bila je doživotni ambasador Unicefa i počasni stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, ali i vatrogasni oficir.

Laureat je i nagrade za životno delo "Mali princ", koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" nalazi se Legat Branke i Mlađe Veselinović, a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu se dodeljuje Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović". Branka i Mlađa Veselinović su, naime, donirali sredstva iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su premijerno izvedene u toj kalendarskoj godini na scenama njihovog matičnog pozorišta.

Komentari (0)

Kultura