Aktuelno iz kulture

Osam predstava u selekciji 57. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić"

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2021

-

16:21

Osam predstava u selekciji 57. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Teatrolog dr Miroslav Miki Radonjić kao selektor 57. izdanja Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" odabrao je osam predstava iz prethodne sezone 2020/2021. u produkciji pozorišta cele Srbije, koje će biti odigrane na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu. 

U zvaničnom izveštaju selektora Radonjića, inače aktuelnog direktora festivala Sterijino pozorje, piše da je prijavljeno 25 predstava za festival, od čega 15 naslova dosežu do značajnih estetskih visina, čime ne samo da ravnopravno pariraju teatrima iz Beograda i Novog Sada, već ih u pojedinim segmentima i nadmašuju. 

Time selektor navodi da su "arogantne, prepotentne i apsolutno netačne" neargumentovane tvrdnje nekolicine aktera iz sfere domaćeg pozorišnog života, da se uzbudljive, vredne, atraktivne i aktuelne predstave mogu videti isključivo u ta dva grada, dok se u ostatku Srbije u umetničkom smislu ništa značajno ne događa.

Selektor ističe i da ostaje žal što publika tokom jeseni u Leskovcu neće moći da vidi više predstava.

Zvanično, Radonjić je predložio Zajednicama profesionalnih pozorišta Srbije i Vojvodine sledeće predstave za 57. festival "Joakim Vujić": "Antigona" prema antičkoj drami Sofokla, reditelja Nenada Todorovića (koprodukcija Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i NP Timočke Krajine "Zoran Radmilović", Zaječar), kao i projekat od istog reditelja "Gde smo ono stali?" po tekstu Marjana Todorovića (Narodno pozorište Niš).  

Pobednik 66. Sterijinog pozorja "Ako dugo gledaš u ponor" nalazi se, takođe, u predlogu selekcije. Ova pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića, koprodukcija je Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.

Poznata drama "Trpele" godinama je na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta, ali nedavno je taj komad Bobana Skerlića i Milene Depolo, dobio novu verziju u režiji Aleksandre Kovačević (koprodukcija Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta).  

U selekciji se nalazi i nova komedija "Za sada je sve ok", autorski projekat spisateljice Nataše Rajković, rediteljke Snežane Trišić i glumaca predstave (Kruševačko pozorište).  

Obrazloženje selektora kaže da autorski projekat koji je nastao kao zajednički rad celokupne ekipe predstave polazi od tipizirane slike bračnih odnosa, banalnosti koje čine svakodnevicu sredovečne žene i njenog inertnog muža.  

Poznati komad "Bliži nebu" Željka Hubača, koji potpisuje i režiju svoje drame (NP "Zoran Radmilović", Zaječar) takođe je dobio svoju novu inscenaciju.

Komad "Sećanje vode" Šile Stivenson, a u režiji Olje Ðorđević (Narodno pozorište Leskovac), odabran je za ovu smotru jer, kako obrazlaže selektor, u pitanju je vizuelno atraktivna, emotivna predstava kao pravi primer klasično-modernog pozorišta zasnovanog na dobroj priči. 

Među osam predstava trebalo je da se nađe i pobednička sa drugog festivala, "Ana Karenjina" u izvedbi novosadskog Narodnog pozorišta. Ali kako se navodi, razlog za otkazivanje predstave su prevelika organizaciona, tehnička i finasijska sredstva, te u datim okolnostima njeno prikazivnje u Leskovcu nije realno. Umesto Tolstojevog remek-dela, u leskovačkom pozorištu publika će gledati predstavu "I to se zove ljubav" Mari Šizgal, u režiji Ksenije Krnajski i izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Užice.

Komentari (0)

Kultura