Aktuelno iz kulture

Vikend u znaku Evrovizije: Poslušajte sedam pesama koje su se u istom danu kvalifikovale za najveće muzičko takmičenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

13/02/2023

-

21:13

Vikend u znaku Evrovizije: Poslušajte sedam pesama koje su se u istom danu kvalifikovale za najveće muzičko takmičenje
Evrovizija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlog vikenda čak sedam evropskih zemalja organizovalo je nacionalna takmičenja za odabir predstavnika za Evroviziju, koja će se ove godine održati u Liverpulu.

Kvalifikaciona takmičenja tek treba da se održe u sedam zemalja koje učestvuju u najvećem muzičkom takmičenju na svetu, a čeka se odluka i Australije, Azerbejdžana i Švajcarske, koji predstavnike biraju preko ekspertskog panela unutar javnih servisa. 

U Srbiji će se finale festivala "Pesma za Evroviziju" održati 4. marta, a žiri i publika biraće  najboljeg od 32 takmičara.

Predstavljamo vam sve učesnike Evrovizije, koji su se trci priključili proteklog vikenda:

Hrvatska - Let 3, "Mama ŠČ!"

Kontroverzni pank sastav Let 3 predstavljaće Hrvatsku u Liverpulu, nakon što je za njih glasala većina publike i članova žirija.

Na ovogodišnjoj "Dori" takmičilo se sedamnaest izvođača, a "Mama ŠČ!" ubedljivo je nadmašila ostale pesme osvojivši čak 279 poena. Poređenja radi, drugoplasirana "Nevera" u izvođenju Harmonije disonance osvojila je 155 poena.

Pobeda Leta 3 izazvala je brojne kontroverze jer nosi političku poruku i žestoko kritikuje Rusiju, Putina, kao i predsednika Belorusije. 

I dok ih jedni zbog toga hvale, deo fanova Eurosonga smatra da se Let 3 treba diskvalifikovati s ovogodišnjeg Eurosonga.

Hrvatska se na Evroviziji takmiči od 1993. godine, a najbolji plasman imala je 1996. i 1999. kada je zauzela četvrto mesto.

Inače, hrvatski bend Riva je pod zastavom Jugoslavije osvojio je Evroviziju 1989, a naredne godine takmičenje je održano u Zagrebu.

Danska - Rajli, "Breaking My Heart"

Danska je na nacionalnom takmičenju "Melodi Grand Prix" od osam takmičara odabrala Rajlija za predstavnika na 67. Evroviziji.

Rajli je rođen na Farskim Ostrvima, a zahvaljujući društvenim mrežama stekao je obožavaoce širom sveta, pa čak i u dalekoj Južnoj Koreji, gde je i nastupao.

Danska je osvojila prvo mesto na Evroviziji pre tačno deset godina, a pobedu joj je donela Emeli de Forest pesmom "Only Teardrops". Pre toga, to joj je pošlo za rukom 2000. sa pesmom "Fly On The Wings Of Love" u izvođenju Olsen Brothers.

Ta zemlja prvi put je učestvovala na Evroviziji 1957. godine i odmah zauzela treće mesto. Nakon nekoliko uspešnih godina učešća, Danska se povukla iz takmičenja, kom se vratila tek 1978.

Estonija - Alika, "Bridges"

Estoniju će ove godine u Liverpulu predstavljati Alika sa pesmom "Bridges".

Ona je prethodnog vikenda odabrana na nacionalnom takmičenju "Eesti Laul", gde je nadmašila 11 preostalih takmičara.

Estonija je prvi put nastupila na Evroviziji 1994. godine, a 2001. postala prva bivša sovjetska republika koja je pobedila na tom takmičenju.

Prvih godina je bila naročito uspešna, budući da je između 1996. i 2002. na šest od sedam takmičenja zauzela neko od prvih deseet mesta.

Italija - Marko Mengoni, "Due Vite"

Italija je odlučila da ove godine "igra na sigurno" i pošalje muzičara koji već ima evrovizijsko iskustvo. Na Sanremu je za pobednika odabran Marko Mengoni, a njegova balada dobila je najviše glasova publike i žirija.

Inače, Italija je jedna od zemalja osnivača Evrovizije, koje je i modelovano prema Sanremu.

Ta zemlja osvojila je takmičenje u tri navrata - 1964. pobedila je Điljola Činkveti sa numerom "Non Ho L'eta" osvojivši tri puta više glasova od drugoplasiranog takmičara, usledila je pobeda Tota Kutunja 1990. sa čuvenom "Insieme", a zatim i grupe Maneskin 2021. ("Zitti E Buoni").

Letonija - Sudden Lights, "Aijā"

Nacionalno takmičenje "Supernova" u Letoniji završeno je proteklog vikenda pobedom grupe Sudden Lights, koja je izvela pesmu "Aijā".

U finalu takmičenja nastupio i specijalni gost, pobednik Evrovizije 2019. godine, Holanđanin Dankan Lorens sa numerom "Electric Life". 

Ove godine Riga obeležava 20. godišnjicu titule domaćina, a prvi put je nastupila u Stokholmu 2000. godine. 

Malta - The Busker, "Dance (Our Own Party)"

Malta je od 40 takmičara odabrala pop bend The Busker s nadom da će im ove godine u Liverpulu pesma "Dance (Our Own Party)" doneti prvu pobedu na Evroviziji do sada. 

Naime, iako se takmiči od 1971. godine, najbolji rezultat koji je postigla bilo je drugo mesto 2002. kada ju je predstavljala Ira Losko sa pesmom "7th Wonder".

Ipak, Malta je jedna od najuspešnijih zemalja kada je reč o Dečjem Eurosongu, gde je dva puta pobedila - 2013. i 2015. godine.

Rumunija - Teodor Andrej, "D.G.T. (Off and On)"

Rumunija se našla među nekoliko zemalja koje su proteklog vikenda birale svoje predstavnike, a na njihovom takmičenju pobedio je Teodor Andrej sa pesmom "D.G.T. (Off and On)".

Ta zemlja je počela da se takmiči 1994. godine i do sada je učestvovala u 22 takmičenja, a uspela da se plasira u finale čak 19 puta.

Iako još nije pobedila na takmičenju, tri puta se našla među pet najboljih. Takođe, 2006. je Dečja Evrovizija održana upravo u Bukureštu.

Komentari (0)

Kultura