Aktuelno iz kulture

Članovi grupe Let 3 poručuju: Traktor u pesmi "Mama ŠČ" nema veze sa Srbijom

Komentari

Autor: Euronews

14/02/2023

-

15:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Riječki bend Let 3 još od kraja osamdesetih provocira javnost svojim tekstovima i nastupima, ali je sada prešao i granice regiona svojom pesmom "Mama ŠČ".

Nakon pobede na Dori, oni se spremaju da Hrvatsku predstavljaju na Evroviziji koja će se ove godine održati u Liverpulu, a za tu priliku spremili su numeru koja je "zapalila" internet.

U provokativnim kostimima, sa karminom na usnama, oni su izveli pesmu koja otvoreno kritikuje Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, a njihova poruka zasmetala je mnogima koji smatraju da politici nije mesto na Evroviziji.

Članovi benda dali su ovakvo objašnjenje: "'Mama ŠČ' je društveno-političko ogledalo trenutka na više nivoa. Na primer, zašto pratioci Evrovizije vole da gledaju muškarce u haljinama i kako im mi u tome možemo izaći u susret?! Dalje, kakav užas može napraviti politički moron i kakve debilarije izmišljaju da se to kvazi opravda", naveli su članovi benda za hrvatski portal "24 sata". 

Poruka pesme

Od nastupa Let 3 na Dori mnogi korisnici interneta izneli su svoje tumačenje stihova pesme "Mama ŠČ", ali je najčešće deljena bila analiza Hrvoja Cvijanovića, profesora Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Reči pesme "Mama Šč":

"Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora/ Trajna-nina Armagedon nona ŠČ! Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora Trajna-nina / Armagedon nona / Traktor / Mama ljubila morona ŠČ! Mama ljubila morona ŠČ! Mama ljubila morona / Trajna-nina / Armagedon nona / A b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž / Mama, mama, mama, ja se idem igrat' / Mama, idem u rat / Onaj mali psihopat / Mali podli psihopat / Krokodilski psihopat / Mama, idem u rat"

On je ukazao da je "ŠČ (ruski Щ) pesma Let 3 o putinovskoj ('Majci') Rusiji, najprimereniji estetsko-muzički hrvatski odgovor za pesmu Evrovizije na aktuelnu rusku agresiju".

 

 

Cvijanović je podsetio da je traktor u tekstu i samom nastupu aluzija na Belorusiju, kako se inače zove jedan model traktora.

"Ukratko, Majka Rusija voli morona - Putina - malog krokodilskog psihopatu, koji preti armagedonom, zbog kojeg mali čovek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide Let 3", naveo je profesor.

Traktori nemaju veze sa Srbijom

Istovremeno, mnogi u Srbiji su traktore u tekstu i na sceni povezali sa Olujom i progonom Srba iz Hrvatske.

Međutim, muzičari su za hrvatski Index.hr oštro kritikovali takve navode.

Prinstscreen YouTube/HRT Dora

 

"Jako je ružno da nekome to može pasti na pamet. Ja nikada, nikada, nikada to ne bih radio niti je to moj stil, niti je stil Leta 3, da neke ljude u potlačenom položaju sprdamo. To nije ljudski. Hteo bih da se ova izjava što više proširi. Mi u Srbiji imamo puno publike koju obožavamo. Ti traktori, meni to u tom kontestu nije ni palo na pamet, to su bolesni umovi, bilo ih je i biće", rekli su momci iz Leta 3 za Index.hr.

Komentari (0)

Kultura