Aktuelno iz kulture

FEST: Dijana Metlić, Greg De Kjur i Maja Medić biraće najbolji film iz regiona

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2023

-

12:46

FEST: Dijana Metlić, Greg De Kjur i Maja Medić biraće najbolji film iz regiona
FEST Belgrade Film Festival/Promo - Copyright FEST Belgrade Film Festival/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Članovi žirija koji će odlučivati o nagradi "Nebojša Đukelić", za najbolji film iz regiona na predstojećem 51. Festu, su Dijana Metlić, Greg De Kjur i Maja Medić, saopštili su danas organizatori.

Đukelić (1947-1996) je bio filmski novinar i višegodišnji selektor FEST-a, a nagradu pod njegovim imenom su od 2015. godine dobili "Ničije dete" reditelja Vuka Ršumovića, "S one strane" Zrinka Ogreste, "Noćni život" Damjana Kozolea, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Mater" Jureta Pavlovića, "Oaza" Ivana Ikića i "Mrak" Dušana Milića, podsetio je FEST.

Metlić je profesorka istorije umetnosti na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, autorka je knjige "Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma", u izdanju Filmskog centra Srbije, i stalna  je saradnica Jugoslovenske kinoteke, Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih ustanova.

De Kjur je filmski kritičar i teoretičar iz Amerike, sa doktoratom na temu srpskog filma na Fakultetu dramskih umetnosti, bio je višegodišnji selektor Beldoksa, a suosnivač je i umetnički direktor Instituta Kinopravda iz Beograda, za istraživanje raznih horizonata filmske umetnosti.

Medić je fotografkinja, rediteljka i producentkinja koja je imala do sada 14 samostalnih
fotografskih izložbi, među kojima su povodom 40 godina serije "Grlom u jagode", pola veka filma "Bitka na Neretvi", ili posvećene Mileni Dravić i Nebojši Glogovcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura