Aktuelno iz kulture

"Strahinja Banović" i "Sladoled" prikazani i pred publikom u Vašingtonu

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

11:21

"Strahinja Banović" i "Sladoled" prikazani i pred publikom u Vašingtonu
"Strahinja Banović" i "Sladoled" prikazani i pred publikom u Vašingtonu - Copyright Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

veličina teksta

Aa Aa

Publika u Vašingtonu sinoć je imala priliku da vidi dva srpska filma - “Strahinja Banović” i “Sladoled” - a njihovo prikazivanje upriličeno je uoči velikog skupa srpske dijaspore, prvog nakon više od dve decenije.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i pred publikom u Vašingtonu bio je, najbolji srpski film u 2022. - “Strahinja Banović”, a to ostvarenje reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića, ovenčano je sa više od 25 nagrada osvojenih na festivalima širom sveta.

Pored Arsenijevićeve višestruko nagrađivane ljubavne priče inspirisane srpskom epskom pesmom "Banović Strahinja", smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize, publika je videla i kratkometražni film “Sladoled” čiji je reditelj Stiv (Svetozar) Spremo.

Tu komediju apsurda, koja oslikava momente iz života imigranta, mogli su da vide i zaljubljenici u filmsku umetnost na prestižnim američkim i evropskim festivalima kao što su Palm Spring i Moskva, Kipar, Ostin, Albakerki, San Hose....

Oba filma nagrađena su na Festivalu sprskog filma u Čikagu, čija je direktorka Slavica Petrović sinoć zajedno sa Obradom Kesićem pozdravila goste i publiku, kojoj se nakon projekcije poklonio glavni glumac filma "Sladoled" Igor Obradović.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

 

Projekcija filmova organizovana je u saradnji Ambasade Srbije i Kancelarije Republike Srpske, goste je pozdravio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Ambasador Marko Đurić pred početak projekcije pozdravio je auditorijum i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj članova srpske dijaspore okupio u Vašingtonu.

"Zaista se mnogo radujemo i prepuno mi je srce što smo se sabrali u Vašingtonu na jedan veoma poseban dan za nas što vijorimo srpsku zastavu ovde u SAD i što ćemo nastaviti rad na velikom skupu i raditi na novom okupljanju i sabiranju", rekao je Đurić i pozvao auditorijum da pogledaju filmove i slave srpsku kulturu i srpski film. Podsetio je da je posle braće Limijer jedan od prvih filmskih uređaja i prvih snimljenih filmova bio upravo u Beogradu.

Filmovi su prikazani na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton Holu, a Ambasada Srbije i Kancelarija Republike Srpske u Vašingtonu organizovale su koktel pred početak projekcije.

Danas će u Vašingtonu biti održana konferencija “Jačanje veza - srpska dijaspora u SAD”, koju organizuje Ambsada Srbije uz podršku presednika i Vlade Srbije, a okupiće predstavnike srpskih organizacija iz čitave Amerike, ugledne pojedince uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura