Aktuelno iz kulture

Suprotstavljanje konzumerističkoj percepciji tela: Samostalna izložba Mine Radović u "Drina" galeriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

14:41

Suprotstavljanje konzumerističkoj percepciji tela: Samostalna izložba Mine Radović u "Drina" galeriji
Suprotstavljanje konzumerističkoj percepciji tela: Samostalna izložba Mine Radović u "Drina" galeriji - Copyright Mina Radović

veličina teksta

Aa Aa

Slikarka Mina Radović predstaviće svoje slike novije produkcije na izložbi pod nazivom "Excess" u galeriji "Drina" u Beogradu koja će biti otvorena 23. februara u 19 časova. Kustos izložbe je Nataša Radojević, koja ističe da umetnica pristupa stvaralaštvu kroz kritičku analizu savremenog odnosa čoveka i proizvoda.

"Suprotstavlja se konzumerističkoj percepciji tela koje je postalo platforma na koju se proizvoljno dodaju i oduzimaju mase", piše Radojević u najavi izložbe.

Bojan Dzodan

 

Novi ciklus slika je nastao kao prirodno ishodište njenog dugogodišnjeg istraživanja i centra njene umetničke preokupacije. U početku je slikala predimenzionirana tela, da bi kasnije akcenat stavila na njegove partikularne delove, kao i na odnos kože i kamena, čime je isticala položaj žene koja je doslovno i preneseno zarobljena u nametnutim društvenim obrascima. Kroz ove radove je potencirala naznake živog bića koje probija nametnute okamenjene strukture. Njen rad je dobio formalno novu dimenziju prilikom izrade filma o križenju masti, što je medij koji je koristila u svrhu izrade doktorske disertacije, stoji u opisu njenog stvaralaštva.

"Novi opus je centriran oko teme kože, pri čemu je njen višak u fokusu. Mina Radović nastoji da višak kože ne odbacuje, čime se direktno suprotstavlja industriji lepote i kultu mladosti. Naprotiv, njoj višak kože i njene odlike – izboranost, smežuranost, mekoća - postaju izvor kreativnog naboja i sredstvo kojim oblikuje formu", piše kustoskinja.

Mina Radović

 

Njene slike su koncipirane grubo, naturalistički i sirovo, kroz eksplikaciju skulptoralnog u dvodimenzionalnom prostoru. Dijapazon kolorita posmatrača istovremeno približava i odaljava od prvobitne ideje telesnosti, pri čemu često suprotstavlja snažne, vibrantne nijanse sa prirodnim bojama ljudske kože. Gaji istančan vajarski pristup u skladu sa njenim promišljanjima i kritikama estetskih zahteva. Telo je apstraktno dok simultano apstrakcija poseduje telesnost – uprkos odaljavanju od egzaktne forme, posmatrač je u stanju da intuitivno sagleda postojanje prikazane kože na platnu.

Mina Radović

 

Reprezentacija tela u konzumerizmu je jedan od kontroverznih i često kritikovanih aspekata modernog društva. Telo je reflekcija socijalnih vrednosti i nametnutih opresivnih obrazaca. U skladu sa tim, forme Mininih radova prate nasleđe apstrakcije, u kome se upotrebom oblina i mekih linija iskazuje fluidnost i pokret tela, ali se, za razliku od ustaljenih normi i ideala senzualnosti, ona okreće kritici i dubljem promišljanju uloge tela/kože i njegove modulacije. Delovi kože na slikama nemaju potencijal da u potpunosti odbace kontekst koji ih pritiska, i u skladu sa tim se forme prelamaju, prožimaju i sukobljavaju na platnu, dublje ilustrujući društveni pritisak pod čijim okvirom nastaju, zaključuje Radojević. 

Mina Radović je rođena 1988. godine u Beogradu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Konzervacija i restauracija slike. Na istom fakultetu završila je master studije, nakon čega je upisala i završila doktorske studije na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, smer digitalna umetnost. Vodila je slikarsku i crtačku sekciju u umetničkoj školi Lekart. Član je ULUS-a. Njeni radovi su prikazivani na mnogobrojnih samostalnim i grupnim izložbama, i deo su privatnih i javnih kolekcija  u zemlji i inostranstvu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura