Aktuelno iz kulture

Druga sezona TV serije "Južni vetar" najavljena u Beogradu: Akciona krimi priča od 12 epizoda

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

23:57

Druga sezona TV serije "Južni vetar" najavljena u Beogradu: Akciona krimi priča od 12 epizoda
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Promocija nove sezone TV serije "Južni vetar: Na granici" u vidu specijalne projekcije prve epizode za medije, održana je večeras u Mts Dvorani, gde je bila prisutna glumačka i autorska ekipa.

Premijera akcione krimi priče od 12 epizoda publiku očekuje u subotu, 25. februara na RTS 1, gde će se prikazivati svakog vikenda, kada će biti emitovane po dve epizode, kroz narednih šest sedmica. 

Kao i u prethodnim nastavcima kroz dva filma i jednu seriju, i ovde Igraju - Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Bogdan Diklić i Jovana Stojiljković. 

Reditelj i kreator serije Miloš Avramović je večeras u Lisabon baru Mts Dvorane napomenuo da nije ni najmanje očekivao da će od originalnog filma "Južni vetar" iz 2018. godine stići do ovolikog uspeha, gde je projekat narastao u filmski i TV serijal. 

"U prvi film te 2017. godine uložili smo puno rada, truda, energije, i nije nam ni na kraj pameti bilo da ćemo imati, evo dva filma i dve serije. Nismo ni očekivali da će taj film biti jedan od apsolutno najgledanijih u našoj kinematografiji u poslednjih 30 godina", rekao je Avramović.

On se osvrnuo na najnoviji serijal u kome igraju i Andrija Kuzmanović, Miodrag Krstović, Mladen Sovilj, Tamara Krcunović, ali i inostrani glumci - Oksana Akinshina, Aleksej Guskov, imena iz Holivuda - Vilijam Boldvin, Erik Roberts, i drugi.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

 

"Publika može da očekuje novih 12 epizoda lude vožnje, gde je svaka epizoda bolja od prethodne. Ima stalno uzbudljivih momenata, obrta, iznenađenja. Glavni likovi Maraš i Baća su sada dosta porasli, razvijali su se, a njihovi protivnici su mnogo veći i ozbiljniji. Kao kada igrate video igricu, i prelazite nivoe, tako je i u našoj seriji", opisao je Avramović novi izazov koji čeka auditorijum od 25. februara na malim ekranima. 

Režiser Avramović smatra da nije potrebno da se vrti jedna te ista ploča, da se iscedi stara priča, jer mu se čini da publika stalno očekuje da se ponovi prvi film.

Ipak, on smatra da serijal pred nama pruža nova uzbuđenja gde se prate novi problemi koji su postali ogromni. 

Glavna zvezda serije, glumac i producent Miloš Biković, u novu sezonu doveo je i razne ruske glumce i scena se prilično proširila, posebno sa američkim imenima. 

"Meni lično je velika čast što delim kadar sa takvim veličinama kakvi su Bogdan Diklić, Miki Manojlović i Aleksandar Berček. Privilegija je igrati sa njima, kao i glumiti po ovakvom scenariju koji je stvarno veoma uzbudljiv, vuče vas da čitate dalje i dalje, svaku novu stranicu. Tako svog junaka otkrivam postepeno sve više sa neke druge strane. Scenario se čita kao roman ili drama", podelio je utiske Biković na osnovu samog scenarija. 

Glavni glumac je ocenio da je bilo veoma zahtevno, naporno i donekle šizofreno snimati ovaj projekat, jer su Miodrag Radonjić i on bili ispred i iza kamere kao producenti serijala.

"Videli smo kako rastemo sa projektom od prvog filma "Južni vetar", stalno podižemo lestvicu gore, dostižemo nove nivoe. Svi smo bodrili jedni druge na snimanju. Uključili su se ruski i američki glumci i tako su naš projekat učinili internacionalnim. Želimo i publici i nama da pružimo veliko uzbuđenje", istakao je Biković, i izdvojio kolegu Aleksandra Berčeka, sa kojim je uživao da radi na laganijim serijama "Stižu dolari" (2004) i "Šešir profesora Koste Vujića" (2012), a sada su u sasvim drugom žanru, veoma surovoj krimi priči. 

Scenarista od prvog filma Petar Mihajlović je rekao da se sa rediteljem potrudio da ideja preraste u projekat koji će duže da traje, kao potencijalna krimi saga, jer je bilo dosta materijala u njegovom diplomskom scenariju na FDU, da se priča uvek nastavlja. 

Mihajlović je napomenuo da je u originalnom planu bilo da projekat ima tri filma i tri sezone serije, tako da su za sada prošli dve trećine, da se uvode novi likovi, "scenario se postavlja ne samo horizontalno, već i vertikalno", te samim tim se nada da će publiku privući težina radnje i zapleta, a ne samo pucnjava, ubijanje i eksplozije.

Glumačku ekipu su kompletirali i Aleksandar Gligorić, Radovan Vujović, Milica Gojković, Stefan Kapičić, Miloš Samolov, Marko Janketić, Leon Lučev, Gordan Kičić, Paskal Esposito, Astrit Kabaši, Izudin Bajrović, Ivan Đorđević Džudi.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

 

 

Bogdan Diklić, koji nakon pauze u drugom filmu, vraća se ponovo u serijal kao otac glavnog lika Maraša, kaže da je ovo jedan od poslova u kojima je zaista iskreno uživao, imao jako puno entuzijazma, što misli da čak i nije toliko primereno njegovom uzrastu. 

"Znam da će zvučati kao kliše ili da pričam onako iz kurtoazije, ali sa svima sam se sjajno slagao, nemam na šta da se žalim. Samo mi je krivo što nisam imao barem jednu scenu sa Mikijem Manojlovićem. Nadam se da će ih biti možda u nastavku", sa osmehom je rekao Diklić. 

Miodrag Radonjić, glumac i producent, ocenio je da sam serijal već ima svoju ciljnu grupu, publiku koja prati sagu, da im veruje, i da očekuje, želi i traži uzbuđenje. 

"Moj junak Baća ovde ima jednu zanimljivu dekonstrukciju, odnosno svi likovi je doživljavaju. To je nešto novo, uzbudljivo, i meni lično je bilo najizazovnije. Počeli smo sa humorom u prvoj epizodi, a onda će ta dekonstrukcija dolaziti postepeno", najavio je Radonjić serijal, koji su, osim Avramovića, prbi put sada režirali i Ljubomir Božović, Nemanja Ćeranić, Miroslav Stamatov i Danilo Bećković.

Beograd u centu sukoba Istoka i Zapada

Glavna linija priče prati Petra Maraša, koji nakon kupovine zemljišta na planiranoj trasi gasovoda „Južni tok” za snabdevanje Zapadne Evrope ruskim gasom pokuša da spasi sebe i svoju ekipu ucenjujući državu. 

Ipak, ubrzo postaje jasno da Maraš mora da povuče mnogo rizičnije poteze da bi zajedno sa svojom porodicom i ekipom preživeo rat koji im je njegov vođa Crveni (Aleksandar Berček) nametnuo.

Kroz novih 12 epizoda, biće prikazano zašto je Beograd opet postao „poprište sukoba“ Istoka i Zapada. 

Predrag Miki Manojlović je naglasio da mu je od prve sezone serije, kada je preuzeo ulogu kriminalca Cara od kolege Dragana Bjelogrlića, ta rola posebno iskustvo, jer mu je nešto sasvim novo što ranije nije imao prilike da igra. 

"Putevi kroz koje sam išao tokom karijere, uglavnom su mi poznati. A "Južni vetar" je stvarno za mene novo i sasvim nepoznato. Zato sam ponosan na nove mlade ljude koji dolaze u srpsku kinematografiju, i reditelj Miloš i scenarista Petar. Veoma mi je prijalo sa čitavom ekipom da sarađujem", pohvalio je kolege Manojlović, koji je u produkciji Avramovića igrao nedavno u  filmu "Trag divljači" Nenada Pavlovića. 

Manojlović je takođe ocenio da film i serija "Južni vetar" komotno mogu da pariraju svetskim ostvarenjima prema produkciji i ideji, kao i neki drugi naši filmovi, mada je to po njemu šire pitanje prema kulturi i kinematografiji naše zemlje, kuda ona ide danas. 

"Energija ovog filma i serije je nešto neverovatno. Ona je neprestano prisutna sve vreme na snimanju, zato je "Južni vetar" tako dugo  - neuhvatljiv. Uticao je dalje na filmove i serijale posle njega i na one koje će tek uslediti", zaključio je Manojlović. 

 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Serija nudi viši produkcioni nivo, po kojem je "Južni vetar" i do sada bio prepoznatljiv, a nova sezona će se pratiti na četiri jezika uz glumačku ekipu koju čine imena od Holivuda do Moskve.
Jovana Stojiljković nastavlja svoju ulogu Sofije, žene junaka Maraša, za koju kaže da je potpuno različita od nje privatno, iz sasvim drugog životnog, socijalnog miljea, te je njen lik prilično napredovao od 2018. godine.

"Kad gledam ovu novu sezonu, svi ti likovi nisu više oni isti iz prvog filma. Mislim, jesu oni, a opet i nisu, drugačiji su im karakteri. Kroz scenario tandema Avramović - Mihajlović nema toliko romantizacije, što mi se dopada, i iz ove priče saznaćemo mnoge anomalije našeg društva", zaključila je Jovana Stojiljković, nedeljama prisutna kao glavna glumica na RTS 1 u špijunskoj TV seriji "Vera". 

Za produkciju ovako zahtevnog projekta posebno su zaslužni producenti serije Tatjana Žeželj Gojković, Miloš Avramović, Miloš Biković i Miodrag Radonjić, a snimanje u više zemalja (Srbija, Rusija, Italija, Hrvatska) trajalo je duže od 100 dana. 

Prvi put u istoriji projekat sa Balkana dobitnik je sredstava za produkciju igrane TV serije u kategoriji za TV i onlajn sadržaj, na fondu potprograma "MEDIA Kreativna Evropa" .

Krimi serija “Južni vetar - Na granici” snimljena je u produkciji kuća - “Režim” i “Archangel Digital Studios” u koprodukciji sa kompanijom “Telekom Srbijja”, RTS-om, i produkcijama “Film District”, “Archangel Studios” , “Telefilm” iz Hrvatske i “A-LAB” iz Italije, uz podršku partnera “Mediaslovo” i “Okko”.
 

Komentari (0)

Kultura