Aktuelno iz kulture

Jasmila Žbanić režirala hvaljenu epizodu hit serije "Last of Us": "Džeksonvil me je podsetio na Sarajevo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Indie Wire

23/02/2023

-

08:45

Jasmila Žbanić režirala hvaljenu epizodu hit serije "Last of Us": "Džeksonvil me je podsetio na Sarajevo"
Jasmila Žbanić režirala hvaljenu epizodu hit serije "Last of Us": "Džeksonvil me je podsetio na Sarajevo" - Copyright Profimedia, Printscreen YouTube/HBO Max

veličina teksta

Aa Aa

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, dobitnica Evropske filmske nagrade za ostvarenje "Quo vadis, Aida", režirala je šestu epizodu hit HBO serije "The Last of Us", koja je emitovana proteklog vikenda.

Njena epizoda izazvala je emotivne reakcije gledalaca na društvenim mrežama.

"Ona scena s Tomijem i Džoelom je bila posebno obrađena. Oni bi to čitali, glumili, ponavljali i isprobavali različite stvari. Predložili su i neke promene, tako da je za obojicu bilo duboko u svakoj sceni. Bilo je tako lepo, jer je to jako duga scena u prodavnici obuće. To je vrlo emotivna scena za Pedra (Paskala)", navela je Žbanić odgovarajući na pitanja fanova na Fejsbuku.

Ona je napisala i da je Paskal, koji igra glavnu ulogu, plakao sve vreme tokom snimanja te scene, čak i dok kamere nisu bile uključene.

Na IMDb-u šesta epizoda ima ocenu 9,1, a i na stranici Rotten Tomatoes ima rezultat od 100 posto.

Jasmila je inače tokom gostovanja u podcastu Agelast, koji vodi Galeb Nikačević, govorila o svom iskustvu rada na ovom kinematografskom ostvarenju.

"Nisam se osećala kao da radim neku tezgu ili bilo šta. Bez obzira na to što sam imala gotov scenario, imala sam osećaj da utičem na neke stvari više nego što je bilo predviđeno", rekla je rediteljka.

Žbanić je u jednom ranijem intervjuu za Indie Wire uporedila Džeksonvil, izmišljeni grad iz serije, sa Sarajevom za vreme rata.

AP/Kemal Softic

Jasmila Žbanić

"Ova epizoda je za mene bila vrlo važna, jer sam osetila mnogo sličnosti sa onim što sam iskusila u ratu. Sarajevo je na neki način bilo kao Džeksonvil, okruženo neprijateljima. Ljudi su u nutra morali nekako da nastave sa životom, da nađu način kako da proizvedu struju i hranu. Sve to me je privuklo Džeksonu. Nisam igrala igru pre nego što sam počela, ali kada sam je videla i sve istražila, osetila sam: 'Oh, pa ja znam Džekson veoma dobro'", ispričala je rediteljka.

O čemu se radi u seriji "The Last Of Us"?

Serija "The Last Of Us" počinje u 2003. godini verno oslikavajući na filmskom platnu vizuelne aspekte istoimene igre. Tu prvi put upoznajemo glavnog junaka Džoela Milera, kojeg glumi Pedro Paskal, mnogima poznat kao Oberin iz "Igre prestola", Mandalorac i inspektor Penja iz serije "Narcos". 

Međutim, vrlo brzo svet se okreće naglavačke - mutirana gljivica kordiceps, koja ima sposobnost da manipuliše telom domaćina, počinje da napada ljude i širi vrtoglavom brzinom praveći od njih zombije. Malobrojne nezaraženi primorani su da žive u prenaseljenim enklavama i oskudici. 

Prva i druga epizoda nas potom vode u period dvadesetak godina nakon izbijanja pandemije, gde je Miler sa svojom partnerkom Tes (Ana Torv) važi za jednog od najboljih boraca protiv "zombija". Sticajem neobičnih okolnosti dobijaju zadatak da devojčicu za koju se sumnja da krije ključ uništenja kordicepsa odvedu do uporišta jedne pobunjeničke grupe u kojoj naučnici rade na otkrivanju leka.

Do sada je prikazano šest epizoda, a sledeća će biti prikazana u nedelju.

Komentari (1)

Zeka

23.02.2023 19:37

Uspjela! Tezgarenje za šaku dolara. Možda će sledeći projekt biti sa Zelenskim, "novim Čerčilom", kako ga jutros nazva B.H.Levy; Zapad je definitivno na zalasku, jerbo je na zapadu.

Kultura